2010-12-02 12:10:38• hírek • MTI

Beköszöntött a tél Európában

Európa nagy részén zordra fordult az időjárás, beköszöntött az igazi tél.

Románia

A téli időjárás főleg Románia déli és délkeleti részén volt kemény, szerdán több helyről havazást is jelentettek. A bukaresti Henri Coanda-Otopeni repülőtéren több tucat járatot töröltek. Összesen 37 gép nem tudott felszállni, 19 pedig késéssel indult.
A légi közlekedést nehezítette, hogy az eső ráfagyott a gépekre, a jégréteget pedig nem tudták leoldani. Bukarestben a villamosok sem tudtak gördülékenyen haladni a pálya jegesedése miatt.

Több országúton jégréteg képződött, s a közlekedési rendőrség arra figyelmeztette az autósokat, hogy az esti órákban még nagyobb lesz a csúszásveszély. A Brassó és Bukarest közötti nemzetközi úton, amely a Prahova völgyén át húzódik, szintén nehezen közlekedtek az autók a zord időjárási viszonyok miatt.

Belgium

Csütörtök reggel hatalmas közlekedési káoszba süllyedt Belgium az előző este kezdődött havazás miatt. Az autópályákon és az országutakon összesen mintegy 300 kilométer hosszú szakaszon voltak súlyos forgalmi fennakadások, mivel csak a legfontosabb útszakaszokat tudták részlegesen megtisztítani. Erősen lelassult a forgalom a Németország felől Brüsszelbe igyekvők által leginkább használt E40-es autópályán.

Tekintettel arra, hogy az elkövetkező napokban kemény fagyok várhatók Belgiumban, továbbra is számítani kell havas, jeges útszakaszokra.  A brüsszeli repülőtér szerdán még csak a járatok szórványos késéséről számolt be, csütörtök reggel azonban már sok érkező járatot töröltek, illetve későnek jeleztek. Az induló járatok közt ennél kevesebb volt a késés, illetve törlés jelzése a repülőtér honlapján.


Nem kíméli az európai autósokat a tél
Nem kíméli az európai autósokat a tél


Csehország

Csehországban csütörtökre virradóra mintegy 15-30 centiméternyi hó hullott, ami országszerte hatalmas közlekedési gondokat okozott. A hegyvidékeken még nagyobb volt a hómennyiség.

Prágában az éjjel hét órára lezárták a Ruzyne nemzetközi repülőteret, s az első gépeket csak öt óra után engedték felszállni, illetve fogadták. A leállás miatt több tucatnyi járat nem indult, utasok százai rekedtek a repülőtéren.
A balesetek és az elakadt kamionok miatt több órára szünetelt a forgalom a D1-es (Prága-Brünn), a D5-ös (Prága-Pilsen-német határ) és a D8-as (Prága-Drezda) autópályán. A D8-ason Prága mellett több kilométer hosszú az álló kamionsor. A reggeli órákban az autópályákon nagyon lassan, akadozva megindult a forgalom, de a mellékutak százai hó alatt vannak és járhatatlanok. Számos helyen - Nyugat- és Észak-Csehországban, Dél- és Észak-Morvaországban - a fő közlekedési utak egyes szakaszai is járhatatlanok.

A reggeli órákban közlekedési káosz alakult ki a nagyvárosokban, elsősorban Prágában, Brünnben és Ostraván. A tömegközlekedés egy része megbénult, s órákat kell várni a hosszú kocsisorokban. Az útkarbantartó vállaltok mindenütt teljes erőbedobással dolgoznak, de a rendelkezésükre álló technika és emberek nem elegendők az ilyen nagy mennyiségű hó gyors eltakarításához.

Nagy Britannia

Jórészt megbénult a közlekedés csütörtökre Nagy-Britannia jelentős részén a napok óta folytatódó havazás és a sarkvidéki hideg miatt. A behavazott országutakat elhagyott járművek ezrei torlaszolják el, több helyen - így Londonban is - felvásárlás kezdődött, és legalább egy újabb teljes napra zárva marad a második legnagyobb brit repülőtér, a londoni Gatwick, ahol az összes többi járattal együtt a három budapestit is megint törölték.

Csütörtök délelőttre Londont is elborította a hó, gyakorlatilag megbénítva a brit főváros közlekedését. A naponta 3,5 millió utast szállító, 400 kilométeres metróhálózat - amelynek jelentős része a felszínen fut - komoly fennakadásokkal működött, csakúgy, mint az ingázókat szállító elővárosi vasúti rendszer.


Nem kíméli az európai autósokat a tél



Csütörtökön a Londont a kontinenssel összekötő, 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szupervonatok brüsszeli járatainak felét törölték, a menetrendben szereplő 17 párizsi Eurostar-járat közül pedig hét nem indul a nap folyamán.
A londoni Gatwick repülőtér, amelyet előző nap zártak le, a folyamatos havazás miatt csütörtökön is zárva maradt, és a légikikötő tájékoztatása szerint a zárlat legalább péntek reggelig eltart.

Franciaország

Csütörtökre a nyugati országrészt és a főváros környékét is elérte a havazás, amely szerdán még csak az ország középső részén okozott gondokat. Egyes helyeken egy nap alatt 20 centiméternyi hó hullott.

A jegesedés és a hóesés miatt sok helyütt járhatatlan utakon több száz autós szorult a gépkocsijába, vagy kénytelen volt az éjszakát az autópályákhoz közeli települések önkormányzatain illetve iskoláiban kialakított átmeneti szállások egyikén tölteni.
A reggeli órákban is még több száz kamion vesztegelt Bretagne, illetve Normandia út menti pihenőhelyein, mert a jeges utakon egyelőre nem lehet közlekedni. Az országnak ezen a részén az elsősorban anyagi károkat okozott karambolok miatt a mellékutakon a csendőrség megtiltotta a közlekedést. Az időjárás nem kímélte a vasúti és a légi közlekedést sem.

Lengyelország

Tizennyolc ember fagyott halálra Lengyelországban kedden és szerdán, a kemény fagyok beköszöntése óta eltelt első két napban - közölték rendőrségi források. A hatóságok ismét felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ne maradjanak közömbösek az olyan ittas, hajléktalan vagy idősebb emberek iránt, akiknek a fagy elől nincs hol menedéket találniuk.

Mint a rendőrfőkapitány szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökségnek elmondta, az elmúlt 24 órában tízen, az előző napon, kedden pedig nyolcan fagytak meg az országban. Lengyelországban minden télen több százan fagynak meg, többnyire hajléktalanok és alkoholisták. November második felében összesen 15-en szenvedtek fagyhalált az országban.
A szokatlanul enyhe november után hirtelen nagy havazás és kemény fagyok következtek Lengyelországban. A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 26 Celsius fokot a szerdára virradó éjszaka a kelet-lengyelországi Podlaskie vajdaság székvárosában, Bialystokban mérték.

Európán kívül: Jakutföld

Jakutföldön is beköszöntött a zord idő, s az idei télen első ízben már el is maradt részlegesen a tanítás a nagy hideg miatt. A különleges helyi szabályok értelmében mínusz 45 Celsius-foknál az 1-5. osztályosoknak, mínusz 48-nál az 1-8. osztályba járóknak, és mínusz 50 foknál senkinek nem kell iskolába menni. Csütörtökön reggel Jakutszkban mínusz 47 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Oroszország európai területeihez hasonlóan Jakutszkban is szokatlanul "meleg" volt az ősz, november közepén még mínusz 10 fokot mértek az ilyenkor szokásos mínusz 30 helyett. Idén ott is több melegrekord dőlt meg. Jakutföldön van egyébként a föld hidegpólusa is: Ojmjakon településen a nem hivatalos hidegrekordot - mínusz 82 Celsius-fokot 1916-ban mérték, a hivatalos adatok szerint a rekord mínusz 67,7 fok volt 1933-ban.

Moszkvában is igazi tél van már: a hosszú, kellemes ősz után már második napja mínusz 20 Celsius-fokot és még hidegebbet mérnek. Ez azt is jelenti, hogy megtisztul a levegő, s mint nagy hidegekben mindig, hét ágra süt a nap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: