2015-03-11 09:04:57• hírek • MTI

Békés megemlékezés Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen békés megemlékezést, Székelyföld-szerte tiltakozó megmozdulásokat rendeztek a Székely szabadság napja alkalmából.

Mintegy félezren gyűltek össze Marosvásárhelyen kedden a Székely Vértanúk Emlékművénél, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 161 éve kivégzett vezetői előtt. Miután a város polgármestere Marosvásárhelyen betiltotta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által korábban kezdeményezett autonómia-párti felvonulást, az SZNT-t alkotó széki tanácsok Székelyföld számos más településén rendeztek tiltakozó megmozdulást a Székely szabadság napján. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese a bukaresti parlamentben emelt szót a gyülekezési jog korlátozása ellen.

A Marosvásárhelyen kedd délután összegyűlt emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854-ben kivégzett vezetőinek  emlékoszlopánál, és Kossuth-dalokat énekeltek. Néhányan közülük székely és magyar zászlókat hoztak magukkal, és voltak, akik székely népviseletet öltöttek magukra az eseményre. A vértanúk emlékére Kecskés Csaba unitárius lelkész mondott imát.

A marosvásárhelyi megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén is a Székelyföldnek autonómiát követelő felvonulással és a kormány régiósítási tervei elleni tiltakozó demonstrációval kapcsolta volna össze, Dorin Florea polgármester azonban betiltotta a tiltakozást. Az SZNT ezt követően elállt a marosvásárhelyi megmozdulás szervezésétől.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke keddi sajtóértekezletén úgy vélekedett: a román hatóságok azt próbálják elérni, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések kérdése az esetleges rendbontások miatt rendészeti ügyként jelenjen meg március 24. előtt, amikor az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága tárgyalja a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az SZNT elnöke szerint Dorin Florea polgármester a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértette azzal, hogy betiltotta a Marosvásárhelyre tervezett felvonulást és tiltakozást.



A sajtótájékoztatóra az SZNT valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet elnökét meghívta, de csak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vett részt az eseményen. "Azt kívánom a román polgártársainktól, ne féljenek a magyar szabadságtól. A mi szabadságainkból állhat össze a közös országunk szabadsága" - jelentette ki Szilágyi Zsolt.

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld számos más településén rendeztek tiltakozó megmozdulásokat a széki tanácsok.

A sepsiszentgyörgyi, baróti, csíkszeredai, firtosmartonosi és gyergyószentmiklósi rendezvények résztvevői közös petíciót intéztek a román hatóságokhoz, amelyben területi autonómiát követeltek Székelyföldnek, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozása, a székely jelképek hatósági üldözése ellen.

A kormánynak és parlamentnek címzett, Klaus Iohannis államfő figyelmébe ajánlott dokumentum rámutat: a Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét vagy az ott élő románság érdekeit sem, hanem a közösség választott testületeire bízza a közügyek jelentős részét. Ha azonban Bukarest önálló régiónként való elismerése helyett a Székelyföldet - az itt élő történelmi közösség egyértelmű akaratával szemben - egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolja, azzal egy sor nemzetközi kötelezettségvállalását is megszegi - olvasható a petícióban.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a sepsiszentgyörgyi megmozdulás főszervezője az MTI-nek elmondta: minden székelyföldi megmozdulást a helyi széki tanács kezdeményezett. Volt, ahol partnerszervezetek is csatlakoztak, de Csíkszereda volt az egyedüli hely, ahol valamennyi magyar szervezet - köztük az RMDSZ is - nyíltan kiállt a Székely szabadság napján szervezett tiltakozó megmozdulás mellett.

Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese politikai nyilatkozatban emelt szót kedden a bukaresti képviselőházban a magyar közösség marosvásárhelyi gyülekezési jogának korlátozása ellen - közölte hírlevelében a magyar érdekképviseleti szervezet. Az RMDSZ képviselője kijelentette: a gyülekezési jog korlátozása nem lehet a demokratikus államrend része.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló, a székelység autonómiaigényét felmutató közös demonstráció megszervezése érdekében intézett felhívást az erdélyi magyar politikai szervezetekhez a Székely szabadság napján.

Az RMDSZ politikusa a Sepsiszéki Székely Tanács által meghirdetett sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás résztvevőjeként nyilatkozott kezdeményezéséről a magyar közmédiának.

Rámutatott: az utóbbi 25 évben egyszer, a 2013 őszén széles összefogással megrendezett Nagy Menetelésen sikerült úgy felmutatni a székelység autonómiakövetelését, hogy az mind belpolitikai, mind külpolitikai szempontból Székelyföldre irányította a figyelmet. Úgy vélekedett: ez összefogás miatt sikerülhetett.

"Korábban is volt olyan párt, amely megpróbálta kisajátítani a székelyek ügyét, de senkinek sem hitbizománya Székelyföld, hanem mindannyiunk közös ügye, közös tulajdona (...) Szeretném hívni mindazokat a magyar szervezeteket, akikkel összefogásban Székelyföld autonómiájának ügyét előbbre tudjuk vinni: jöjjenek, tegyék félre a sértődéseket, szervezzünk közösen 2015-ben egy hasonló nagy rendezvényt" - mondta Tamás Sándor.

A Székely szabadság napjának idei erdélyi rendezvényein a szervezők becslése szerint több ezer ember vett részt, és a megmozdulások incidensek nélkül értek véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: