2015-03-11 09:04:57• hírek • MTI

Békés megemlékezés Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen békés megemlékezést, Székelyföld-szerte tiltakozó megmozdulásokat rendeztek a Székely szabadság napja alkalmából.

Mintegy félezren gyűltek össze Marosvásárhelyen kedden a Székely Vértanúk Emlékművénél, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 161 éve kivégzett vezetői előtt. Miután a város polgármestere Marosvásárhelyen betiltotta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által korábban kezdeményezett autonómia-párti felvonulást, az SZNT-t alkotó széki tanácsok Székelyföld számos más településén rendeztek tiltakozó megmozdulást a Székely szabadság napján. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese a bukaresti parlamentben emelt szót a gyülekezési jog korlátozása ellen.

A Marosvásárhelyen kedd délután összegyűlt emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854-ben kivégzett vezetőinek  emlékoszlopánál, és Kossuth-dalokat énekeltek. Néhányan közülük székely és magyar zászlókat hoztak magukkal, és voltak, akik székely népviseletet öltöttek magukra az eseményre. A vértanúk emlékére Kecskés Csaba unitárius lelkész mondott imát.

A marosvásárhelyi megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén is a Székelyföldnek autonómiát követelő felvonulással és a kormány régiósítási tervei elleni tiltakozó demonstrációval kapcsolta volna össze, Dorin Florea polgármester azonban betiltotta a tiltakozást. Az SZNT ezt követően elállt a marosvásárhelyi megmozdulás szervezésétől.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke keddi sajtóértekezletén úgy vélekedett: a román hatóságok azt próbálják elérni, hogy a székelyföldi autonómiatörekvések kérdése az esetleges rendbontások miatt rendészeti ügyként jelenjen meg március 24. előtt, amikor az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának monitoring bizottsága tárgyalja a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatait.

Az SZNT elnöke szerint Dorin Florea polgármester a gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértette azzal, hogy betiltotta a Marosvásárhelyre tervezett felvonulást és tiltakozást.A sajtótájékoztatóra az SZNT valamennyi erdélyi magyar párt és politikai szervezet elnökét meghívta, de csak Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vett részt az eseményen. "Azt kívánom a román polgártársainktól, ne féljenek a magyar szabadságtól. A mi szabadságainkból állhat össze a közös országunk szabadsága" - jelentette ki Szilágyi Zsolt.

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld számos más településén rendeztek tiltakozó megmozdulásokat a széki tanácsok.

A sepsiszentgyörgyi, baróti, csíkszeredai, firtosmartonosi és gyergyószentmiklósi rendezvények résztvevői közös petíciót intéztek a román hatóságokhoz, amelyben területi autonómiát követeltek Székelyföldnek, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozása, a székely jelképek hatósági üldözése ellen.

A kormánynak és parlamentnek címzett, Klaus Iohannis államfő figyelmébe ajánlott dokumentum rámutat: a Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét vagy az ott élő románság érdekeit sem, hanem a közösség választott testületeire bízza a közügyek jelentős részét. Ha azonban Bukarest önálló régiónként való elismerése helyett a Székelyföldet - az itt élő történelmi közösség egyértelmű akaratával szemben - egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolja, azzal egy sor nemzetközi kötelezettségvállalását is megszegi - olvasható a petícióban.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a sepsiszentgyörgyi megmozdulás főszervezője az MTI-nek elmondta: minden székelyföldi megmozdulást a helyi széki tanács kezdeményezett. Volt, ahol partnerszervezetek is csatlakoztak, de Csíkszereda volt az egyedüli hely, ahol valamennyi magyar szervezet - köztük az RMDSZ is - nyíltan kiállt a Székely szabadság napján szervezett tiltakozó megmozdulás mellett.

Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese politikai nyilatkozatban emelt szót kedden a bukaresti képviselőházban a magyar közösség marosvásárhelyi gyülekezési jogának korlátozása ellen - közölte hírlevelében a magyar érdekképviseleti szervezet. Az RMDSZ képviselője kijelentette: a gyülekezési jog korlátozása nem lehet a demokratikus államrend része.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló, a székelység autonómiaigényét felmutató közös demonstráció megszervezése érdekében intézett felhívást az erdélyi magyar politikai szervezetekhez a Székely szabadság napján.

Az RMDSZ politikusa a Sepsiszéki Székely Tanács által meghirdetett sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás résztvevőjeként nyilatkozott kezdeményezéséről a magyar közmédiának.

Rámutatott: az utóbbi 25 évben egyszer, a 2013 őszén széles összefogással megrendezett Nagy Menetelésen sikerült úgy felmutatni a székelység autonómiakövetelését, hogy az mind belpolitikai, mind külpolitikai szempontból Székelyföldre irányította a figyelmet. Úgy vélekedett: ez összefogás miatt sikerülhetett.

"Korábban is volt olyan párt, amely megpróbálta kisajátítani a székelyek ügyét, de senkinek sem hitbizománya Székelyföld, hanem mindannyiunk közös ügye, közös tulajdona (...) Szeretném hívni mindazokat a magyar szervezeteket, akikkel összefogásban Székelyföld autonómiájának ügyét előbbre tudjuk vinni: jöjjenek, tegyék félre a sértődéseket, szervezzünk közösen 2015-ben egy hasonló nagy rendezvényt" - mondta Tamás Sándor.

A Székely szabadság napjának idei erdélyi rendezvényein a szervezők becslése szerint több ezer ember vett részt, és a megmozdulások incidensek nélkül értek véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: