2011-06-30 15:36:15• hírek • MTI

Bekerített romák

Nagybánya polgármesteri hivatala fallal akar elkeríteni egy panelházat, amelyben többnyire romák laknak. A terv ellen tiltakoznak az emberi jogvédő szervezetek.

Az Amnesty International, a Romani Criss, az Esélyegyenlőség Egyesület nevű jogvédő szervezetek közleményükben tiltakoznak Catalin Chereches nagybányai liberális polgármester terve ellen, aki a héten bejelentette, hogy elkezdődik a panel körbeépítése. Az önkormányzat már döntött a munkálatok elkezdéséről, és erre 30 ezer lejt különített el a város költségvetéséből. Chereches korábban közölte: a falon egyetlen bejáratot alakítanak majd ki, s a közelben egy új rendőrőrsöt is létesítenek.

A Mediafax román hírügynökség csütörtökön idézte a román jogvédő szervezetek tiltakozását. Szerintük a diszkrimináló jelleggel bíró építkezés bármikor elkezdődhet, és az intézkedés célja gettósítani és megalázni az ott élő romákat.
A polgármester azzal indokolja a tervek szerint három méter magas és száz méter hosszú fal megépítését, hogy a panelben élő cigánycsaládok rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken magas a bűnözési arány.


Körbekerítenék a romák lakta tömbházat
Körbekerítenék a romák lakta tömbházat


Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elfogadhatatlannak nevezte a nagybányai önkormányzat kezdeményezését, és kérte az építkezésre vonatkozó önkormányzati határozat azonnali felfüggesztését.
A nagybányai önkormányzatot már tavaly megvádolták az emberi jogvédő szervezetek, hogy a romák szegregációjára készül.

Emberi jogi szervezetek korábban Csíkszereda és Kolozsvár önkormányzatait is élesen bírálták amiatt, hogy a helyi roma közösségeket a város szélére költöztették ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: