2010-11-11 14:34:22• hírek • Szatmar.ro

Bekeményít a polgármesteri hivatal

A szatmárzsadányiak két hete kezdett tiltakozására, illetve a szintén zsadányi Deac Florica által az önkormányzathoz benyújtott beadványára reagálva a hivatal közzé tette a szóban forgó negyedben végzett elmúlt három év fejlesztéseinek listáját.

Úgy tűnik a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban is betelt az a bizonyos pohár. Immár nem csak a zsadányiak dühösek, hanem a városért felelős politikusok is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy kedden Albu Adrian alpolgármester elhamarkodottan a sajtó jelenlétében azzal fenyegette meg a hivatal földszintjén összegyűlt lakosokat, hogy amennyiben továbbra is demonstrálnak, nem tesznek további lépéseket az általuk követelt útjavítás ügyében. A lakosok kérdésére, miszerint ezt fenyegetésnek kell venniük, a városvezető igenleges választ adott, majd miután kissé megnyugodott, kijelentette, hogy természetesen nem fenyegetésnek szánta, csupán dühíti, hogy azonnali megoldásokat várnak az önkormányzattól egy olyan ügyben, aminek a hátterében több évtizedes mulasztások állnak.

Mint elmondta, a hivatal az eddigiekben is tett lépéseket a városrész fejlesztésére a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban nem tudnak nagyobb összeget elkülöníteni a szükséges munkálatokhoz, mivel üres a városkassza. Példaként hozta fel az iskola modernizálását, amire a mérges lakosok rögtön lecsaptak közölvén, nincs szükségük egy olyan oktatási intézményre, amit nem tudnak megközelíteni. A hosszan tartó vita után a városvezető, illetve a lakosok megegyeztek abban, hogy szombaton Szatmárzsadányban találkoznak.

A hivatal ezt megelőzvén saját álláspontját alátámasztván a hivatalos oldalon feltüntette azt a listát, ami a negyedben tett fejlesztéseket tartalmazza. Eszerint összesen 8 861 118 lejt költöttek Szatmárzsadány útjavításra, kultúrközpontjának, iskolájának rehabilitálására, illetve a víz- és szennyvízhálózat modernizálására.

A nyílt levél szerint 2008-ban komoly műszaki terveket készítettek a teljes útszakasz felújítására, a Closca sugárút-Fűrészállomás kereszteződésétől a negyed központjáig.

A tervezett felújítás teljes költségének becsült értéke hozzávetőleg 7,5 millió euró, mivel azonban az önkormányzat nem rendelkezik az erre a célra fordítható ekkora összeggel, úgy döntöttek, hogy egy olcsóbb megoldást választanak: a jelenlegi útalapot erősítik meg, illetve megoldják az esővíz-elvezetést és az aszfaltozást. Ennek költsége hozzávetőleg 3,5 millió euróra rúg.

A hitelt nyújtó bank azonban 2009-ben leállította a finanszírozást, így nem kezdhettek neki a munkálatoknak. A városi vízellátáshoz való csatlakoztatás elhúzódása miatt szintén csúsztak a munkakezdéssel, így csak 2010 nyarán sikerült ezt elkezdeni és befejezni a vasúti átjáróig, illetve még egy kilométeres szakaszon a negyed bejáratánál.

A kormány korlátozásai miatt 20%-al csökkent a karbantartási-beruházási munkálatokra szánható összeg is, így még kevesebb esély van jelenleg arra, hogy a közeljövőben befejezzék a tervezett modernizálásokat. A dokumentum szerint egyes munkálatokat már a jövő évi költségvetés terhére könyvelik el.

A városvezetés azt sem felejtette el írásban közölni - mint ahogy erről Ilyés Gyula polgármester, illetve Adrian Albu alpolgármester többször nyilatkozott -, hogy a problémás negyed fejlesztésére arányban jóval nagyobb befektetéseket eszközöltek, mint a megyeközpont bármelyik más negyedébe.: „Biztosítjuk a negyed lakóit, hogy foglalkozunk a problémáik megoldásával. Bizonyítja ezt az is, hogy az utóbbi három évben az erre fordított összeg tizenkétszerese a teljes negyed által befizetett adóknak, és harmincszorosa a negyedből beinkasszált adóknak ebben a periódusban. Mindez messze meghaladja a megyeszékhely hasonló paramétereit."

Igazságot ugyan nem nekünk kell szolgáltatnunk az elhanyagolt városrész ügyében, kíváncsian várjuk azonban a fejleményeket és tűnődünk azon, hogy melyik negyed lakói lesznek a következők, akik követeléseikkel megostromolják a polgármesteri hivatalt.


A zsadányiak csoportosan tüntetnek a hivatalban
A zsadányiak csoportosan tüntetnek a hivatalban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: