2017-06-20 09:12:06• hírek • Sárközy Júlia/MTI

Béke lesz végre a világ legreménytelenebb országában?

A felekezetközi és etnikai konfliktusok dúlta Közép-afrikai Köztársaság-beli megbékéléshez vezető első állomásaként tűzszüneti megállapodást írt alá az ország kormánya, valamint számos fegyveres csoport képviselője hétfőn a Szent Egyed katolikus közösség római székházában.

Az afrikai ország kormánya, valamint a vele és egymással is szemben álló 14 fegyveres csoport küldöttei péntek óta tanácskoztak Rómában, a megállapodást végül a kabinet és tizenhárom csoport írta alá.
    
A béketárgyalások a találkozó résztvevőit vendégül látó Szent Egyed közösség és nemzetközi megfigyelők irányításával zajlottak.
    
A felek a megállapodásban elkötelezték magukat amellett, hogy a tűzszünet azonnal életbe lép a Közép-afrikai Köztársaság egész területén. Ez a közép-afrikai államban az első lépésnek számít a felek közötti megbékélés és az ország stabilizálása érdekében. A tűzszünet lehetővé teszi az országban a szabad közlekedés helyreállítását, és az ezt eddig akadályozó blokádok és torlaszok felszámolását - hangsúlyozta Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodás megszületését.
    
A korábbi francia gyarmatból 1958-ban önállóvá vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere folyamatosan instabil az etnikai feszültségek miatt. A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, mégis a legszegényebbek közé számít a világon. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború miatt 1,5 millió ember folyamatos élelmiszerhiányban szenved.
    
A londoni Legatum intézetnek a legnehezebb sorsú országokról készített tavalyi listája szerint a Közép-afrikai Köztársaság a "legreménytelenebb" hely a világon. Ezzel összefügg, hogy Ferenc pápa 2015 novemberében Banguiban nyitotta meg az akkor kezdődő irgalmasság szentéve első szent kapuját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: