2016-03-31 15:59:43• hírek • Kocsis Zoltán

Bejutni nem könnyű, de a siker esélyt ad

Jelen pillanatban 12%-os a túljelentkezés a Caritas által működtetett Barátság Házában. Nem könnyű tehát bekerülni a nyitott szociális központba, de ha valakinek sikerül és eredményesen sáfárkodik a lehetőséggel, az esélyt kap az élettől. Ezt a következtetést vonhatták le csütörtökön mindazok , akik részt vettek az intézmény nyílt napján.

A Barátság Háza immár 21 éve működik és már több mint tíz éve a Hegyi (Lucian Blaga) utcában lelt otthonra. Az épület, amelyben a tevékenységek zajlanak, a polgármesteri hivatal tulajdona, a működési költségek 57%-át is az önkormányzat biztosítja idén. Az épületet ugyanakkor a Caritas rehabilitálta és bővítette ki egy újabb emelettel, nem véletlenül nevezte a központot dr. Láng László a polgármesteri hivatal, a városi tanács és a Caritas közös munkája gyümölcsének. A Caritas elnöke - aki tolmácsolta Nm.Ft. Schönberger Jenő megyés püspök üdvözletét is - két szóban foglalta össze a Barátság Házában zajló munka célját: az integráció megkönnyítése.

A romániai törvényeknek megfelelően az infrastruktúrát, a személyzet számát és egyéb feltételeket figyelembe véve a Barátság Háza legtöbb 66 gyerekkel foglalkozhat. És természetesen folyamatosan túljelentkezés van. Jelenleg további nyolc kérvény lapul a fiókban, nyolc gyerek (és szülei) várják hogy üresedés történjen, árulta el Reimer Vanda koordinátor.

„A központ célja a rászoruló gyerekek, fiatalok és családok támogatása, oly módon, hogy azok személyes képességeik fejlesztése által saját erőből tudják megoldani az életük során adódó nehéz helyzeteket", fogalmazta meg bővebben Reimer. Kiemelte: a központba járó, nehéz anyagi háttérrel rendelkező családokból származó gyerekek támogatása részeként napi egy uzsonnát, tisztálkodási lehetőségeket, iskolai tanszereket, tisztálkodási szereket és ruházatot biztosítanak számukra. Emellett oktatásban és nevelésben - megtanulhatnak például varrni és főzni - is részesülnek, de a gyerekek és szüleik pszichológiai és szociális tanácsadást is igénybe vehetnek.

A központ kedvezményezettjei elsősorban rossz életkörülmények között élő, kis jövedelmű csalódokból kerülnek ki. 95%-uk szociális lakásokban élnek, sok esetben négyen, öten, hatan egyetlen szobában. Rendkívül magas a munkanélküliség családjaikban: 45%-uk esetében egyetlen szülő sem dolgozik. Jellemző szüleikre továbbá az alacsony iskolázottsági, képzettségi szint, de több gyerek is rendezetlen családi körülmények között él.

A központ által nyújtott támogatás nem csak anyagiakban (tanszerek, ruhák, uzsonna) merül ki, hisz magába foglalja a szociális tanácsadást, munkahelykeresésben, személyazonossági okiratok beszerzésében nyújtott segítséget, pszichológiai tanácsadást, szülőtámogató tevékenységeket.

„A defavorizált gyerekek ügye sajnos nagy mértékben megoldatlan országszerte", jelentette ki Radu Roca. „Ezek megoldásában a polgármesteri hivatal rendkívül komoly partnerre lelt a Caritas személyében, itt tényleg kedvező körülmények között tanulhatnak, nevelkedhetnek a gyerekek", foglalta össze a Barátság Házában látottakat az alpolgármester.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: