2012-06-18 07:36:39• hírek • mti

Bejelentették a görög eredményt - fellélegezhet Európa?

A konzervatívok nyerték a görög választást, így ők alakíthatnak kormányt. Az Új Demokrácia vezetője az euróövezetben maradás mellett tett hitet.

A konzervatív Új Demokrácia (ND) párt került a vasárnapi görögországi parlamenti választás eredménylistájának élére, és így lehetővé válhat a kormányalakítás a Pánhellén Szocialista Mozgalommal.

A belügyi tárca közlése szerint az ND a szavazatok 29,5 százalékát kapta, s a bónuszmandátumokkal együtt 128 mandátumot szerezhet a 300 fős parlamentben.

A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) a szavazatok 27,1 százaléka révén 72 helyet kaphat.

A szocialista Paszok a voksok 12,3 százalékát kapta meg, és 33 helyhez juthat a parlamentben.

Az ND egyik vezetője már be is jelentette pártja választási győzelmét, s nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel. Az ND és a Paszok - mindkét párt támogatja a megszorításokat, és meg akarja tartani az ország euróövezeti tagságát - szűk parlamenti többségre támaszkodó koalíciós kormányt alakíthat.

Görögországban azért kellett ismét parlamenti választásokat rendezni, mert a májusi voksolást követő kormányalakítási tárgyalások kudarccal végződtek.

A voksolást külföldön is feszült figyelemmel követték. Európai uniós vezetők szombaton figyelmeztették Görögországot, hogy ne fordítson hátat az eurónak, s hajtsa végre a pénzügyi segítség fejében vállalt, komoly megszorításokkal járó gazdasági reformjait.

Görögország esetleges kiválása az euróövezetből katasztrofális következményekkel járhatna az övezetre és más európai országokra, mi több a világgazdaságra nézve is.

Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője az euróövezetben maradás mellett tett hitet pártja pénteki kampányzáró nagygyűlésén. A Sziriza vezetője, Alexisz Ciprasz pedig azt is hangoztatta nagygyűlésén, hogy Görögország nem akar mindenáron az euróövezetben és az Európai Unióban maradni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: