2013-01-29 12:11:12• hírek • MTI

Bejelentette lemondását Beatrix holland királynő

Lemondott a trónról hétfő este Beatrix holland királynő, aki 1980 óta uralkodott. A királynőt fia, Vilmos Sándor herceg követi a trónon. Beatrix csütörtökön tölti be 75. életévét. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Az 1938-ban született Beatrixnak igen nagy szerepe van abban, hogy Hollandiában mindmáig töretlen a monarchia népszerűsége. A királynő 1980. április 30-án lépett trónra, vele azonban egyelőre véget is ér a királynők sora, hiszen három fia született, a legidősebb Vilmos Sándor herceg, aki 116 év óta az első férfi trónörökös. A hercegnek három lánya van argentin feleségétől, Maxima hercegnőtől, így utána megint királynő fog Hollandia élére kerülni.

Beatrix királynő a valaha élt legidősebb női uralkodó a holland trónon, és összességében is a korrekorderek között van. Beatrix előtt csak III. Vilmos (1817-1890) ült ilyen korban az uralkodói székben, rajta kívül a németalföldi történelem során még helytartó sem vezette ilyen idősen az országot.

Hollandiában az elmúlt években már egyre több találgatásra adott okot, hogy a királynő vajon mikor adja át a jogart fiának, a 45 éves Vilmos Sándor trónörökösnek, aki IV. Vilmos néven lép trónra. Ellentétben az Egyesült Királysággal, ahol az uralkodók rendszerint halálukig állnak a monarchia élén, Hollandiában a trónátadás általában még a regnáló uralkodó életében megtörténik. Beatrix édesanyja, I. Julianna királynő például lánya 42. születésnapján jelentette be, hogy következő, 72. születésnapján, 1980. április 30-án átadja neki a trónt. Igaz, Julianna ekkor már beteg volt, Beatrix pedig most is jó egészségnek örvend.
Beatrix Wilhelmina Armgard már születésekor megkapta a Hollandia hercegnője, az Oranje-Nassau hercegnője és a Lippe-Biesterfeld hercegnője címet. A II. világháborúban a német megszállás elől a királyi család Angliába, majd Kanadába menekült és csak 1945. augusztus 4-én tért vissza az immár újra szabad Hollandiába. Juliannát 1948-ban koronázták meg, Beatrix ettől kezdve számított trónörökösnek, majd 18. születésnapján az Államtanács tagjának is kinevezték.

A Leideni Egyetemen 1961-ben jogi doktorátust szerzett Beatrix 1966. március 10-én ment férjhez Claus von Amsberg német származású diplomatához. Házasságkötésüket kezdetben nem nézték jó szemmel a hollandok, de a megnyerő Clausnak sikerült a negatív közhangulatot megfordítania, 2002-ben bekövetkezett halála az egész nemzetet gyászba borította.

Beatrix, hollandia királynője - lemondott a koronáról

Beatrix a legtöbb európai uralkodónál nagyobb hatalommal rendelkezik, fontos szerepe van a kormányalakítások idején, és a miniszterelnökkel hetente folytatott találkozókon módja van némileg befolyásolni a kormány politikáját. Politikai szereplésének fontos momentuma a parlamenti ülésszakot megnyitó trónbeszéde. Az uralkodó számos ország képviselőit fogadja, és maga is sok helyen jár a világban. Magyarországon 1996. május 21-23. között tett hivatalos látogatást férjével, a holland uralkodói pár ezt megelőzően 1986 októberében, a holland kulturális hónap alkalmából látogatott Budapestre.

A királynőt nagyon ritkán idézik közvetlenül a sajtóban, mivel a kormányiroda ezt szabja a vele készítendő interjúk feltételeként. A szabályozást nem sokkal trónra lépése után léptették életbe, hogy megkíméljék a politikai bonyodalmaktól.
Beatrix királynő az európai egyesítésben játszott kiemelkedő szerepéért 1996-ban Károly-díjat kapott. Bár nem halmozza a kitüntetéseket, 2005. február 8-án mégis átvette a Leideni Egyetem díszdoktori címét, ünnepi beszédét a televízió élő adásban közvetítette. A királynő szabadidejében szeret síelni, úszni, teniszezni és lovagolni, de leginkább vitorlázni. Több olyan társadalmi szervezetben is szerepet vállal, amelyek a testi és szellemi fogyatékosok helyzetével, a szociális problémákkal foglalkoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: