2009-07-09 16:39:38• hírek • G.G. - G.A.B

Beindult az Első Ház program

Az Első Ház program legfontosabb feltétetele, hogy csak olyan magánszemélyek vehetnek benne részt, akik közjegyző előtt az aláírásukkal igazolják, hogy sem egyedüli, sem társtulajdonosokként nem birtokolnak lakást - nyilatkozta lapunknak Flavia Chilintan, a Szatmárnémeti BRD pénzintézet kereskedelmi igazgatója. A szerződésben a lakásvásárlási hitelt a bank euróban nyújtja az ügyfél számára maximum 60 ezer euró értékben. A szerződés minimum 120, maximum 360 hónapnyi időtartamra szól.

Az előleg összege az ingatlan összegének minimum 5%-a kell legyen, például ha valaki egy 60 ezer eurós értékű házat készül vásárolni minimum 3 ezer eurót kell előlegképpen befizetnie a banknak. Nagyobb értékű házak vásárlására is van lehetőség az Első Ház programon keresztül, azonban ebben az esetben a 60 ezer eurón felüli különbözetet a vásárlónak kell állni előleg formájában. Vagyis 80 ezer eurós értékű ingatlan esetén az előleg minimális összege 23 ezer euró lesz.

A kérvény leadásakor az ügyfél a következő dokumentumokkal kell rendelkezzen: személyi iratok (a személyazonossági igazolvány, a házassági levél), aláírt hitelkérvény, jövedelmeket igazoló iratok, a megvásárolandó lakás iratai (telekkönyvi kivonat, tulajdonjogi iratok és a jelenlegi tulajdonosok személyazonossági igazolványainak másolata), a saját hozzájárulás befizetését igazoló okmány, valamint az ingatlan becslését igazoló dokumentum.

A kérvény elbírálása több fázisban történik, először a bank átveszi a teljes hitelkérési iratcsomót az ügyféltől, engedélyezi a kölcsönt belső szabályzatának megfelelően, majd az iratcsomót továbbítja a Kis és Közepes Vállalkozások Állami Garanciaalapjának (FNGCIMM). A kérvény átvizsgálása után a FNGCIMM értesíti a bankot, valamint az ügyfelet a hitelkérés pozitív elbírálásáról.

A következő lépésben megköttetik a szerződés a három fél, a kliens, a bank és a FNGCIMM között, mégpedig egy garanciaszerződés, egy jelzálogszerződés a román állam címére a Pénzügyminisztériumon keresztül, valamint egy hitelszerződés formájában. Ezután a bank az ügyfél rendelkezésére bocsájtja a kölcsönt, aki bemutatja a banknak a Telekkönyvi Hivatal által kibocsájtott dokumentumot, miszerint a jelzálog kedvezményezettje a Pénzügyminisztérium. A hitelkérés elbírálása maximum két hetet vesz igénybe - fejtette ki a kereskedelmi igazgató.

Az euróban felvett hitelkamat értékének kiszámítását az EURIBOR (3 hónapos periódus) alapján végzik, amelyhez hozzáadódik a bank legfeljebb 4 százalékos adaléka. A kamat a 10 és 20 évre felvett kölcsönre EUROBOR 3M +2,5, aminek értéke például július 9-én 1,04 volt, vagyis az euróban felvett összegre 3,54%-os a kamat. Harminc évre felvett kölcsönre az EURIBOR 3M + 2,75 vagyis 3,79% a kamat. A BRD bankhoz jelentkezőknek minimum 400 eurós havi jövedelemmel kell rendelkezniük a hitelkérelemhez.

A résztvevőknek fizetniük kell a közjegyzői, a garanciális és a banki illetékeket, valamint a hitel jóváhagyásakor létre kell hozniuk egy számlát, amelynek a havi törlesztés háromszorosát kell tartalmaznia. Azonban a bank nem számol fel külön illetékeket abban az esetben, ha a résztvevők hamarabb akarják kifizetni a lakás ellenértékét. A BRD még építkezés alatt, úgynevezett pirosban álló házakra is ad kölcsönt, ebben az esetben a kérvényező a papírok leadása után egy ígéretet kap a pénzre az országos garancialaptól, és miután elkészül a ház juthat hozzá a kért hitel összegéhez.

Abban az esetben, ha a kölcsönt kérő személy nem tudja törleszteni az adósságát, az országos garanciaalapból az állam a finanszírozó első írott kérését követő 15 napon belül - euróban felvett kölcsön esetében is - lejben fizet, a Román Nemzeti Bank által megállapított napi euró-lej árfolyam alapján. A garantált összegek az államkasszából származnak, amelyet a pénzügyminisztériumon keresztül fizetnek ki.

Az érdeklődök, akik részt szeretnének venni az Első otthon programban a következő pénzintézményekhez tehetik le igénylésüket: Transilvania Bank, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium, Piraeus Bank, CEC Bank, Bancpost, Banca Românească, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank, Intesa San Paolo, Emporiki, BCR, Garanti Bank, ING és Volksbank.

A BRD bank 171 millió eurós hitelalappal kapcsolódik be a programba. Amint Flavia Chilintan a Szatmár.ro-nak elmondta, Szatmáron is sokan érdeklődnek az új hitellehetőség után, az első nap hat kliensnek bocsátották a rendelkezésére a kitöltendő űrlapokat. A magánszemélyeken kívül sok ingatlanügynökség és építkezési cég is hozzájuk irányítja az ügyfeleit.


Szatmáron is sokan érdeklődnek az új hitellehetőség után.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: