2009-10-09 16:36:49• hírek • (x)

Beindult a szatmári ingatlanpiac

Az idei év első felében a gazdasági válsággal együtt válságba kerül a Szatmárnémeti ingatlanpiac is: csak azok adtak el lakásokat, akiknek gyorsan és minden áron szükségük volt készpénzre. Az Első Ház programnak köszönhetően az ingatlanpiac azonban kezd életre kelni - mondja az Arra Imobiliare ingatlanügynökség szakértője, Aurel Racautanu.

Nagy hatással volt az ingatlanpiacra az Első Ház program beindítása. Az egyik, és talán legfontosabb hatása az volt, hogy a vásárlókat arra ösztönözte, hogy befektessenek. Egy hagyományos hitellel szemben a programban a kamat, a kezelési költség sokkal alacsonyabb és akár öt százalékos hitellel is hozzá lehet jutni akár egy 60 ezer eurós összeghez is. Az Első Ház program egy másik, közvetett, ingatlanpiacot befolyásoló hatása az volt, hogy a banki kamatok csökkentek, s emiatt azok, akik eddig bankban tartották a pénzüket most elgondolkodtak azon, hogy a pénzt inkább ingatlanba fektessék be.

Az ingatlanpiac fellendüléséhez hozzájárult továbbá az is, hogy augusztusban hazatértek az országba a külföldön dolgozó állampolgárok, akik építkezés helyett most ingatlant vásároltak.

A www.anim.ro, ingyenes ingatlanhirdetéseket közlő oldalon nyomon követhető a piac augusztusi fellendülése.

Két szobás tömbházlakások: 29 hirdetés, 7 eladott ingatlan, 2 az Első Ház -as akták elbírálására vár, 2 lakás eladója meggoldolta magát, 11 ingatlan esetében csökkent az ár

Három szobás tömbházlakások: 17 hirdetés, 2 eladott ingatlan, 2 lakás eladója meggoldolta magát, 3 ingatlan esetében csökkent az ár

Négy szobás tömbházlakások: 12 hirdetés, 1 eladott ingatlan, 2 ingatlan esetében csökkent az ár

Magánházak: 57 hirdetés, 5 ház lett eladva, 1 lakás eladója meggondolta magát, 14 ingatlan esetében csökkent az ár

Ahhoz képest, hogy az augusztust megelőző periódusban volt olyan hónap is, amikor egyetlen tranzakció sem köttetett, a 115 hirdetésből 15 tranzakció lett, ami szintén az ingatlanpiac fellendülésére utal.

Egyébként az Első Ház program Szatmár megyében nem tűnik túl sikeresnek, hiszen a szakértő információi szerint eddig csupán négy személynek sikerült a program keretein belül lakást vásárolnia. Ennek az egyik oka az lehet, hogy a hitel megítélésére meglehetősen sokat kell várni, esetenként az átfutási idő akár 60 nap is lehet.

Mi várható még a Szatmárnémeti ingatlanpiacon? Csökkenni fognak az árak, vagy éppen növekedni? Tudjon meg többet erre a linkre kattintva.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: