2010-07-09 14:34:19• hírek • Szatmar.ro

Beindult a buli Szatmárnémetiben

A szatmáriak által várva várt Samfest Rock csütörtökön kinyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A nulladik napon, szerdán, az eső és a fesztiválnak helyt adó repülőtér területén felgyülemlett víz, illetve sár ugyan eléggé megkérdőjelezte a fesztivál további sikerét, csütörtökön, a koncerteket megelőző néhány órában már gyülekeztek az emberek a helyszínen.

Sárból nem volt hiány, csakúgy, mint sörből, metál pólókból, üdítőkből. A rendezvényen szemmel láthatóan nem csak a felsorakoztatott zenekarok kedvelői, hanem elöljárók és csendőrök is jelen voltak. A viszonylag kisszámú közönség eleinte nem is a kezdő zenekarokra figyelt, hanem inkább útitervet készített, hogyan jusson át a pocsolyákon, tócsákon, hogy az áhított üdítőhöz, illetve a szeszes italokhoz jusson. Kitartással azonban mindenkinek sikerült beszereznie a szükséges energiát adó folyadékot.


Sárból is volt elég a fesztiválon
Sárból is volt elég a fesztiválon.


Az első két zenekar koncertje alatt a többség a sátrak alá húzódott és az asztalnál ülve beszélgetett, várva, hogy elkezdődjenek az ismertebb zenekarok koncertjei.

A magyarországi HétköznaPI CSAlódások indította volna a nagyobb bulit, azonban technikai problémák miatt csúsztak, helyüket a kolozsvári Luna Amara vette át. Mihnea trombitaszólamára összesereglettek a rockerek, alternatívok és pillanatok alatt megkezdődött a buli. Az ismert és kevésbé ismert számokra a közönség egyformán reagált, szemmel láthatóan a többség jól érezte magát.

Az időközben megérkező Hétköznapi Csalódások tagjai a sorukra várva, a fesztivál területén több rajongóval is szóba elegyedtek, autogramot osztogattak. A Luna Amara koncert közben kezdett végéhez közeledni, s ahogyan a kezdő akkordokban is a trombita kapott legnagyobb szerepet, a búcsúnál is egy pörgős, gyors számra bulizhattak a szatmáriak.


Mihnea trombitaszóval búcsúzott
Mihnea trombitaszóval búcsúzott


A magyarországi zenekart már kisebb közönség fogadta, azonban felfokozottabb adrenalinszinttel, hiszen a punkzenére a pogó (szerk. megj. pogó~bulizás, táncstílus) a jellemző.

A kilencvenes években íródott számoktól kezdve, a legutóbbi albumon megjelent dalokig játszottak ízelítőt. Azért is beszélhetünk csupán ízelítőről, mert csak valamivel több mint fél órájuk állt rendelkezésre a repertoár eljátszására. A szervezők időhiányra hivatkozva nem engedtek a közönség kérésének, a zenekarnak le kellett szállnia a színpadról, hiába volt a hosszas visszahívás, a füttykoncert. Utólag belegondolva, a Luna Amarral történt helycsere miatt a punkzenekarnak körülbelül ugyanannyi ideő kellett volna rendelkezésére álljon, mint amennyi be volt tervezve. Ezt a rajongók közül koncert után többen is szóvá tették. A késői buszjárat hiánya miatt - csakúgy, mint többen a fesztiválra kilátogatók közül - portálunk munkatársai is hazaindultak.


A HétköznaPI CSAlódások, bár késett, óriási bulit csinált
A HétköznaPI CSAlódások, bár késett, mégis óriási bulit csinált


A fesztivál első napjáról összegzően elmondhatjuk, bár a helyszín és ennek megközelítése nem a legjobb, értékelendő viszont, hogy városunkban igyekeznek továbbéltetni a rockzenét.

Remélhetőleg a jövőben többféle stílus is képviseltetheti magát, hiszen a fesztiválok lényege, hogy a hasonló zenei stílusokat kedvelők együtt kikapcsolódhassanak, és olyan zenekarokat láthassanak élőben, akiknek koncertjeire egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen tudnának eljutni. Erre jó példa volt a magyarországi HétköznaPI CSAlódások, akik bár Kelet-Európában igen elismertek, először játszottak környékünkön.

Sajnálatos azonban, hogy a szervezők nem gondoltak arra, hogy több hasonló stílusú zenekart is meghívjanak erre a napra, így kedvezve a közönségnek és esetleg növelve is ennek számát. Azt is rossz szájízzel konstatáljuk, hogy a közel 40%-ot kitevő magyarság csupán két magyar zenekarnak örvendhet az egész fesztivál ideje alatt. Reméljük a jövőben több magyar zenekar koncertjét is élvezhetjük majd a Samfesten, hiszen együtt élünk ezen a területen, együtt fizetjük adóinkat, együtt dolgozunk és ugyanolyan mértékben szeretnénk kivenni részünket a szórakozásból, kikapcsolódásból is.

Buliztak a szatmáriak a fesztiválon
Buliztak a szatmáriak a fesztiválon




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: