2013-04-16 10:19:24• hírek • MTI

Beiktatták hivatalába az új igazságügyi minisztert

Traian Basescu kinevezte és beiktatta hivatalába Robert Cazanciuc új igazságügyi minisztert.

Az elnöki hivatalban lezajlott eskütétel alkalmával Basescu rámutatott, a tárca legfontosabb célja, hogy idén decemberben az Európai Bizottság kedvező jelentést készítsen az országról az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében, ami lehető teszi Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.
Cazanciucnak, aki Victor Ponta miniszterelnök évfolyamtársa volt a Bukaresti Tudományegyetem jogi karán, ki kellett lépnie az ügyészi karból, hogy átvehesse az igazságügyi tárca irányítását. Korábban a legfőbb ügyész szóvivője volt, 2009 óta pedig a román külügyminisztérium főtitkári tisztségét töltötte be.

Az új miniszter Victor Ponta kormányfőtől vette át hivatalát, aki az alkotmánybírónak kinevezett Mona Pivniceru lemondása óta, ideiglenesen vezette az igazságügyi tárcát. Ponta rövid mandátuma alatt kompromisszumot kötött a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikai ellenfelének tartott Traian Basescu államfővel az új legfőbb ügyész és korrupcióellenes főügyész kinevezéséről.

Az országban a szemben álló politikai táborok egymástól féltik az igazságszolgáltatás függetlenségét és mindeddig kölcsönösen bojkottálták egymás jelöltjeit a vádhatósági vezetők kinevezésénél.

Az államfőnek tett engedmény feszültséget okozott a szociáldemokrata kormányfő és a koalícióban részt vevő liberálisok között. Utóbbiak - a politikai alkutól való elhatárolódásuk jeléül - lemondtak arról a koalíciós jogukról, hogy új tisztségviselőt jelöljenek az igazságügyi tárca élére, így a minisztériumot a kormányfőhöz közel álló Robert Cazanciuc vette át.
Victor Ponta korábban reményét fejezte ki, hogy az új miniszter egyensúlyt teremt a tárca és az Európai Bizottság kapcsolatában. Az új miniszter legfontosabb teendőjeként Ponta a nemrég elfogadott polgári és büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv sikeres gyakorlatba ültetését nevezte meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: