2012-07-03 11:10:17• hírek • MTI

Beiktatták az új oktatási minisztert

Letette a hivatali esküt hétfőn Ecaterina Andronescu, a kormány új oktatási, kutatási, ifjúsági és sportminisztere anélkül, hogy - Traian Basescu államfő kérésének eleget téve - írásba adta volna, hogy nem plagizált.

A román államfő nem először kért egy beiktatásra váró minisztertől írásos nyilatkozatot arról, hogy az önéletrajzában szereplő tudományos fokozatok mögött saját szellemi termékei állnak. A múlt hétfőn beiktatott Puiu Hasotti kulturális és örökségvédelmi miniszter eleget is tett az államfő kérésének. Ecaterina Andronescu újságírók előtt nyilatkozva leszögezte, hogy tanári pályafutása során semmilyen csalásnak nem volt részese, ám erről nem készített írásos nyilatkozatot.

A román sajtó értelmezése szerint az államfő szokatlan kérése oldalvágás a plágiummal vádolt Victor Ponta miniszterelnök felé. A román miniszterelnökről a brit Nature című folyóirat azt írta két hete, hogy 2003-ban megvédett jogtudományi doktori disszertációjának több mint felét másolta, anélkül, hogy az átvett részeket megjelölte volna. Victor Ponta az államfő politikai támadásának nevezte a plágiumvádat, és nem hajlandó lemondani hivataláról. A plágium tényét pénteken az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) is megállapította, ám a testületet ülése idején az ideiglenes oktatási miniszter egy rendelettel átszervezte, és döntéseit érvénytelennek nyilvánította.

Ecaterina Andronescu esetében az államfő már bővebb igénylistát is megfogalmazott az erkölcsi alkalmasságot bizonyító nyilatkozattal kapcsolatban. A szociáldemokrata politikusnak nemcsak saját doktorátusáról kellett volna kijelentenie, hogy nem plágium, hanem azokéról is, akiknek a vezető tanára volt. Az elnök arról is "hasznosnak" látta volna egy nyilatkozat közzétételét, hogy Andronescu miniszteri mandátuma idején nem sérti meg az összeférhetetlenségi előírásokat.
A jobboldalhoz közel álló államfő feltehetően nemcsak a szociáldemokrata miniszterelnök plágium-ügyére kívánta ismételten ráirányítani a figyelmet, hanem arra is emlékeztetni akarta a közvéleményt, hogy a Ponta-kabinet más tisztségviselőinek tisztességével kapcsolatban is kétségek merültek fel.

Ecaterina Andronescu

Victor Ponta első oktatási miniszterjelöltjéről még beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította életrajzát. A kormányfő ezért az utolsó pillanatban másra bízta a minisztérium irányítását, ám az illetőnek alig egy hét múlva plágiumbotrány miatt kellett lemondania. Azóta a tárcát ideiglenes miniszter vezette, akinek a megbízatása a hét végén járt le.

A kulturális és örökségvédelmi tárca élére azért kellett Puiu Hasotti személyében új minisztert kinevezni, mert Mircea Diaconu korábbi tárcavezetőt összeférhetetlenség miatt (egyszerre volt színházigazgató és szenátor) három évre eltiltotta a bíróság a közhivatalok viselésétől, így kénytelen volt lemondani.

A hétfőn hivatalba lépett Andronescu gyakorlatilag ugyanabban a helyzetben van, mint a lemondásra kényszerült kulturális tárcavezető volt, csak az ő esetében még nem született jogerős ítélet. Andronescu ellen egy évvel ezelőtt indított eljárást az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), amiért egy időben volt szenátor és a Bukaresti Műszaki Egyetem rektora. Román lapvélemények szerint Victor Ponta azért kockáztatta meg mégis a kinevezését, mert arra számít, hogy az őszi választásokig nem is születik meg az ügyben a jogerős ítélet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: