2016-06-12 12:23:04• hírek • MTI

Beigazolódnak-e az előjelek?

A két válogatott 2008-ban is összecsapott -akkor a törökök örülhettek
A két válogatott 2008-ban is összecsapott -akkor a törökök örülhettek

Az előjelek horvát sikert ígérnek a D csoport vasárnap délutáni mérkőzése előtt, melyen az adriai csapat a törökökkel csap össze Párizsban a labdarúgó Európa-bajnokságon.

A két válogatott eddigi hat Eb-találkozójából kettő horvát győzelemmel, négy pedig döntetlennel végződött a rendes játékidőben. Utóbbiak közül a 2008-as negyeddöntő büntetőpárbajba torkollott, melyből a törökök jöttek ki jobban.

Ante Cacic szövetségi kapitány együttese remek mérleggel, hat győzelemmel, három döntetlennel és egyetlen vereséggel jutott ki a kontinenstornára, és még úgy is erős kerettel állhat ki, hogy a Liverpoolt erősítő Dejan Lovren nem került be a legjobbak közé. A 26 éves hátvéd tavasszal összekülönbözött a szakvezetővel, aki válaszul kihagyta őt a keretből. Ott lesz viszont a Real Madriddal friss Bajnokok Ligája-győztes Luka Modric és Mateo Kovacic, a spanyol bajnok és Király Kupa-győztes FC Barcelona középpályása, Ivan Rakitic, valamint a Juventusszal duplázó csatár, Mario Mandzukic is.

A 62 éves - és Cacicnál csak 25 nappal fiatalabb - Fatih Terim kapitány tanítványai ugyanakkor csak legjobb harmadikként küzdötték ki az Eb-szereplést. Igaz, utóbbi nyolc tétmeccsükön nem kaptak ki, előző három találkozójukon pedig gólt sem kaptak. A csapat legnagyobb sztárja az FC Barcelonát erősítő Arda Turan, aki jól ismerheti a katalán klubból Rakiticet. Hakan Calhanoglu és Tin Jedvaj pedig a Bayer Leverkusenben játszik együtt.

Érdekesség, hogy a két válogatott a 2018-as világbajnokság selejtezőjében is azonos csoportban kapott helyet.

A másik párban Spanyolország-Csehország összecsapást rendeznek, és a nemzetközi futballközvélemény az ibériaiak sikerét várja a hétfő délutáni mérkőzéstől. Vicente del Bosque szövetségi kapitány Európa-bajnoki címvédő gárdája nemcsak az erőviszonyok alapján tűnik esélyesebbnek, mellette szól a statisztika is. Az egykori Csehszlovákia csapatától nem egyszer kikapott ugyan, az önálló Cseh Köztársaság válogatottjával szemben azonban eddig egyszer sem maradt alul a spanyol alakulat. Mi több, az 1996-os prágai, gól nélküli döntetlent követően az utóbbi három meccsüket az Eb-címvédők nyerték, ebből kettőt is a 2011/12-es kontinensbajnoki selejtezősorozatban. Előbb 2011 márciusában Granadában diadalmaskodtak 2-1-re, majd októberben Prágában győztek 2-0-ra Andrés Iniestáék, s a széria elején, 1997 júniusában is hazai siker született: ekkor Valladolidban kerekedtek felül a cseheken a házigazdák 1-0-ra.

Ugyanakkor figyelmeztető lehet - egyszersmind a csehek számára inspiráló -, hogy az idei Eb rajtja előtt pár nappal, utolsó felkészülési meccsén a spanyol válogatott Madridban kikapott 1-0-ra a nemzetközi futballpiacon nem túl magasan jegyzett grúz nemzeti csapattól.

A D csoport 1. fordulójának programja:
vasárnap:
Törökország-Horvátország, Párizs 16.00
hétfő:
Spanyolország-Csehország, Toulouse 16.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: