2010-06-26 00:03:31• hírek • Kocsis Zoltán

Behúzták a kötelezőt a spanyolok

Villa 43 méterről lőtt gólt, Svájc viszont sehonnan, ki is esett.

A H csoport harmadik fordulójának meccseivel véget ért a 19. labdarúgó világbajnokság csoportköre. Az utolsó két találkozó azonban nem múlt el izgalom nélkül, hisz ez hivatott arról dönteni, hogy Spanyolország, Svájc vagy Chile jut-e a nyolcaddöntőkbe. Előző két csapat esélyesként vágott neki az estének: az Európa-bajnokok le is győzték a dél-amerikaiakat, a másik európai gárda viszont nem bírt Hondurassal, így kiesett.

Chile rendkívül offenzív futballal lepte meg a világbajnokság szurkolóit, mégis, senki sem vette komolyan Marcelo Bielsa kapitány szavait, aki a spanyolok ellen is támadó játékot ígért. Néhány perc után azonban beigazolódott, a szakember nem tréfált: Chile kezdett aktívabban és bár egy védelmi hiba után Torres előtt adódott az első lehetőség, a labda leginkább a spanyol térfélen pattogott, Gonzalez és Sanchez pedig a gólszerzéstől sem állt távol. Egy újabb védelmi hiba és egy klasszis megoldás azonban nehéz helyzetbe hozta a chileieket. Egy hosszan előre rúgott labdáért Torres és Jara futott versenyt, végül Bravo kapus mindkettejüket megelőzte és becsúszva mentett. Igen ám, de a labda Villa elé került, aki 43 méterről, gondolkodás nélkül a kapuba emelt. Pazar megoldás volt. Ettől meg is zavarodtak az amerikaiak, míg az európaik lassan átvették az irányítást és az sem lepett meg senkit, hogy növelni tudták előnyüket, mivel a 37. percben Iniesta mesterien csavart a Bravo kapujának bal alsó sarkába. Közvetlenül a gól előtt ráadásul Estrada véletlenül összerúgta Torres lábait, amiért a mexikói játékvezető fölösleges szigorral felmutatta a második sárgát az Universidad de Chile játékosának.

Az emberhátrányban maradt chileiek, általános meglepetésre, a szünet után két perccel szépíteni tudtak, köszönhetően annak, hogy Millar 17 méteres lövése irányt változtatott az egyik védő lábán. Ettől a találattól azonban nem lett izgalmasabb a találkozó, sőt, a spanyolok óvatosabbakká váltak, próbálták eldugni a labdát és várták, hogy teljen az idő. Chile pedig várta a híreket Bloemfonteinből...


David Villa pazar góllal járult hozzá a spanyol győzelemhez
David Villa pazar góllal járult hozzá a spanyol győzelemhez


Ott ugyanis Svájc toronymagas favoritként Hondurassal csapott az össze, az európiaiaknak a mindenki által valószínűsített győzelem a továbbjutást jelentette volna. Ennek ellenére Ottmar Hitzfeld legényei igen harmatosan kezdtek, mert bár többet birtokolták a labdát, de nem tudták feltörni a közép-amerikaiak védelmét. Az európaiak egy igazán nagy helyzetig jutottak, de Barnetta beadása után Derdiyok elvétette a célt.

Honduras nem csak 11 emberrel védekezett, amikor lehetősége adódott, bátran kontrázott is, amivel főleg a második félidőben okozott komoly zavart a svájci védelemben. Hiába támadtak ki ugyanis a svájciak, Barnetta és Derdiyok két veszélyes lövésén kívül mást nem tudtak felmutatni. Nem úgy Honduras! Az 53. percben Alvarez beadása után bólintott Suazo kevéssel kapu mellé, a 71. percben pedig a Genoa csatára ugratta ki a Bari középpályását, aki már csak Benaglióval állt szemben, a Wolfsburg hálóőre mégis védeni tudott. Sőt, Honduras gólt is szerzett Suazo révén, ám azt a játékvezető les címén (helytelenül) nem adta meg, így gól nélkül ért véget a találkozó. Ami elsősorban Svájcnak volt fájó, mivel nem tudott élni a tálcán felkínált lehetőséggel. Honduras ezzel szemben, bár nem tudott gólt szerezni a tornán, de legalább nem utazik haza pont nélkül.

A csoportot a hat pontos Spanyolország nyerte, amely együttes Portugáliával csaphat majd össze a nyolcaddöntőben. Chile szintén hat ponttal zárt, ám rosszabb gólkülönbsége miatt a második helyre szorult, rá Brazília vár a következő körben. A négy pontos Svájc és az egy egységet gyűjtő Honduras búcsúzik Dél-Afrikától.

Spanyolország - Chile 2-1
gólok:
Villa (24.), Iniesta (37.), illetve Millar (47.)
Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Xavi, Busquets, Xabi Alonso (Martinez, 73.) - Iniesta, Torres (Fabregas, 55.), Villa
Chile: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Jara - Vidal, Estrada, Gonzalez (Parades, a szünetben) - Sanchez (Orellana, 65.), Valdivia (Millar, a szünetben), Beausejor
kiállítva: Millar (38.)

Svájc - Honduras 0-0
Svájc:
Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Barnetta, Huggel (Shaqiri, 78.), Inler, Fernandes (Yakin, a szünetben) - Derdiyok, Nkufo (Frei, 69.)
Honduras: Valladares - Sabillon, Chavez, Bernardez, Figueroa - Alvarez, W. Palacios, Thomas, Nunez (Martinez, 67.) - J. N. Palacios (Welcome, 78.), Suazo (Turcios, 87.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: