2011-02-28 11:16:09• hírek • Szatmar.ro

Fagyos kezdés, ébresztő, CFR!

Papíron tizennégy góllal nyitott a román labdarúgó élvonal Liga1 tavaszi szezonjának első hét találkozója.

Azért csak papíron, mert a listavezető Galac Pandurii elleni találkozóját a Targu Jiu-i csapat Dinamóval szemben fennálló adóssága miatt nem játszották le, a szövetség pedig a három pontot 3-0-ás gólkülönbséggel a vétlen együttes javára írta. Így hát eddig hat meccset játszottak le a 19. fordulóból, ezeken 11 gól esett, ami kevesebb, mint két gólos átlag. Ezzel szemben például a magyar NB1-ben ugyancsak hat találkozón 15 gólnak örülhettek a nézők. Egyedül a Temesvár tudott egynél többször az ellenfél kapujába találni, nem véletlen, hogy csak a bánságiak nyújtottak meggyőző teljesítményt a nyitányon.

A második helyen álló Temesvár a forduló előtt az ötödik helyen álló Medgyest fogadta. A  nagy hidegben lejátszott összecsapáson az első félórában nem sok minden történt, aztán viszont felélénkült a találkozó. Két-két nagy helyzet után a vendégek találtak be először Dudita révén a szünet a szünet utáni percekben, előnyük azonban nem sokáig tartott: Goga hat perccel később egyenlített. Miután megtört a jég, a hazaiak támadásban maradtak és Zicu duplájával megszerezték a három pontot.

A legrosszabb időjárási körülmények közepetette a Rapid és az Urziceni kényszerült egymásnak esni: utóbbit tessék szó szerint érteni, hisz a fagyott pályára az utolsó fél órában ráadásul komoly mennyiségű hó is hullott. A vasutasok szinte az egész meccsen komoly fölényt tudtak kialakítani, ami helyzetekben is megmutatkozott, de Sburlea, Grigorie és Cesinha sorra puskázta el ezeket - főleg a felsorolás élén állók jeleskedtek. A vendégek az első félidőben még kontrákból veszélyeztettek Rusescu révén, a fordulás után azonban teljesen tompák voltak, így Sburlea 44. percben szerzett találata elég volt a bukarestiek győzelméhez.


Nem a legideálisabb körülmények közepette fogadta a Rapid az Urzicenit fotó: fcrapid.ro
Nem a legideálisabb körülmények közepette fogadta a Rapid az Urzicenit fotó: fcrapid.ro


Hasonló talajon fogadta a sereghajtó Sportul a Dinamót: a fagyott pályán nem alakulhatott ki színvonalas játék, ennek ellenére helyzetekben nem volt hiány az összecsapáson. Bár a hazaiak előtt is adódott egy-két komoly gólszerzési lehetős, a vendégek összességében veszélyesebbek voltak és C. Munteanu góljával megérdemelten szerezték meg a három pontot.

A forduló talán legnagyobb érdeklődését kiváltó találkozóját Craiován rendezték, ahol a kék-fehérek meglepően jó minőségű talajon fogadták a Steauát. Sőt, a sok sebből vérző hazaiak, bár átengedték a területet a vendégeknek, jobban is játszottak: Florin Costea három nagy gólszerzési lehetőséget is elpuskázott, amiből kettő hatalmas ziccer volt. A Steaua tulajdonképpen helyzetig sem jutott, amíg 31. percben egy jobb oldali beívelést Bilasco előbb a kapufára nem fejelt, a hozzá visszapattanó labdát pedig közelről a hálóba passzolta. A szünet után a hazaiak mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében, de nem tudtak mit kezdeni a remekül záró vendégvédelemmel, így egy ígéretes első félidő után egy gyenge második alakult ki, ami a Steaua híveit bosszantja kevésbé.


Nem jött össze a győzelem a CFR számára Maftei bemutatkozásán fotó: cfr1907.ro
Nem jött össze a győzelem a CFR számára Maftei bemutatkozásán fotó: cfr1907.ro


A „nagycsapatok" közül egyedül a tetemes hátrányának ledolgozásáról le nem mondó címvédő nem tudott nyerni a nyitányon: a csatárok nélkül (!) kezdő Kolozsvári CFR kiábrándító játékkal csak 1-1-es döntetlent ért el a Branesti otthonában. Traoré és Bjelanovic eladása, Y.Koné elzavarása, Bud eltiltása és Kapetanosz sérülése miatt a kolozsváriaknak csak egy egészséges csatár állt rendelkezésére: a rutintalannak tartott Batin. Őt viszont nem „merték" kezdőként játszatni, így a szélső Bastos és a középpályás de Zerbi kényszerült ékként szerepelni. Hatástalanul. Az első félidőben a vendégek egy helyzetig jutottak, és örülhettek, hogy csak egy gól a hátrányuk: Coman remek kapáslövéses gólja után két perccel ugyanis Avram bombája a felső lécen csattant. A második játékrész szintén hazai lehetőségekkel indult, majd a címvédő átvette a kezdeményezést, Kapetanosz előtt adódott is egy-két lehetőség, az egyenlítést viszont Muresan 20 méteres kapáslövése hozta meg. Muresan a végén még kapott egy pirosat (erősen szigorú ítélet volt), a CFR-nek viszont ideje felébrednie: ez a bajnok cím régen elúszott.

A tabella élén a Galac (42 pont) tartja öt pontos előnyét a Temesvárral szemben, míg a 33 pontos Rapid  valamint a 32 egységgel rendelkező Dinamo, Steaua és Vaslui trió hátránya tetemesnek mondható. A címvédő CFR 28 pontjával csak nyolcadik, őket a Medgyes is megelőzi a maga 30 egységével.

Eredmények:
Rapid
- Urziceni 1-0
gól: Sburlea (44.)

Sportul Studentesc - Dinamo 0-1
gól: Munteanu (36.)

Temesvár - Medgyes 3-1
gólok: Goga (55.), Zicu (62., 76.), illetve Dudita (49.)

Branesti - Kolozsvári CFR 1-1
gólok: Coman (21.) illetve Muresan (71.)

Universitatea Craiova - Brassó 1-1
gólok: Delgado (57.) illetve Ilyés (63., 11-es)

Craiova - Steaua 0-1
gól: Bilasco (31.)

Hétfőn:
Marosvásárhely - Vaslui 14.30
Astra - Beszterce 18.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: