2012-01-12 17:11:35• hírek • Kocsis Zoltán

Behálózná a város a Pannónia Szállót

Több műemléképület felújítását tervezi az idei esztendőben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a korzó modernizálására is jelentős összeget fordít. Egyedül a város szimbólumával, a Pannónia Szállóval nem tud mit kezdeni.

„Az egy magántulajdonban lévő épület. Bármennyire is szeretném, nem tudom felszólítani a tulajdonost, hogy fejezze már be a felújítási munkálatokat - mondta Ilyés Gyula polgármester. Csak remélni tudom, hogy neki is ez a szándéka, hisz az, hogy ott áll üresen, senkinek nem érdeke".

A Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezte épület, amelynek makettje az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon második díjat nyert, sajnos nem csak áll, állaga ugyanis folyamatosan romlik. Ráadásul rohamos iramban. Ezzel pedig Ilyés is tisztában van. Ezért a polgármesteri hivatal írásban szólította fel a tulajdonost, a kétes hírű avasfelsőfalui üzletembert, Vasile Tantast, hogy tegyen lépéseket az eróziós folyamatok megállítására. Ennek egyik része a tetőszerkezet megjavítása, amely megvédené az épület belsejét. A város vezetése kéri továbbá, hogy az épület homlokzatát vonják be védőhálóval. Ez két célt szolgálna: egyrészt megóvná a gyalogosokat az omló vakolattól, másrészt valamelyest védené az épületet az időjárás viszontagságaitól.

A polgármesteri hivatal az idén fél millió lejt szán a korzó felújítására: kicseréli a járdák kövezetét és újraaszfaltozza az ún. „zsidó korzó" előtti utat. Renoválják továbbá a Kazinczy út sarkán, az Astoria hotellel szemben lévő épületet. Sőt, februárban egy, a köztéri reklámozást szabályozó tervezetet is szeretne elfogadtatni Ilyés, amely lépés célja szintén a régi központ esztétikumának javítása. Csak a város legszebb épületére kerül építési háló... Hogy meddig, csak Isten a megmondhatója!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: