2011-11-30 16:53:12• hírek • Póti Orsolya

Felvette tervezője nevét a Szakszervezetek Művelődési Háza

November 30-án névadó ünnepség keretében emlékeztek meg a funkcionalista modern építészet kiemelkedő alakjáról, Nicolae Porumbescuról.
November 30-án névadó ünnepség keretében emlékeztek meg a funkcionalista modern építészet kiemelkedő alakjáról, Nicolae Porumbescuról.

Gyüre Lajos főmérnök, Nicolae Porumbescu építész-tervező tanítványa indítványozta azt, hogy a Szatmárnémeti új központjában található Szakszervezetek Művelődési Háza tervezője nevét vegye föl. A névadó ünnepségre november 30-án, 17 órakor került sor az épület bejárata előtt.

November 30-án névadó ünnepség keretében emlékeztek meg a funkcionalista modern építészet kiemelkedő alakjáról, Nicolae Porumbescuról. A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték a hatóság képviselői és szatmári kultúrélet neves személyiségei. Többek között Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Radu Giurca prefektus, Gyüre Lajos főmérnök, George Vulturescu költő, a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője, valamint az ortodox egyház képviselői.

A köszöntőbeszédek után az új nevet hirdető tábla leleplezésére került sor. Ezek után kiállítás nyílt a művelődési ház földszinti galériájában, melynek keretében Nicolae Porumbescu jelentősebb alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

A tárlatnyitón többek között felszólalt George Vulturescu, aki elmondta: a tervező megőrizte a szatmáriaknak a régi központot, és az új megtervezésével utat nyitott a Szamos felé.

A rendezvényt irodalmi est zárta szintén a művelődési házban, mely ezután a „Nicolae Porumbescu építész" Szakszervezetek Művelődési Háza néven működik tovább.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: