2019-06-19 09:56:31• hírek • Hirado.hu

Befolyásolhatja a D-vitamin előállítását a napvédő termékek használata?

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A megfelelő D-vitamin-szint rendkívül fontos az egészségünk megőrzése érdekében, hiszen ez a vitamin a felelős az ásványi anyagok szabályozásáért a szervezetben.

A D-vitamint a szervezetünk a közvetlen napfényből állítja elő, így felmerülhet a kérdés, hogy befolyásolja-e ezt a folyamatot a napvédő termékek használata. A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe, hogy szabályozza a kalciumháztartást a szervezetben, így hatással van a csontok, a fogak és az izmok épségének megőrzésében – olvasható a brit Daily Express hírlapban.

 

A D-vitamint a szervezet saját maga állítja elő, mindössze arra van szükség, hogy a szabadban, napfényen tartózkodjunk. A téli hónapokban sok ember szervezetében lecsökken a vitaminszint, így a vitamin pótlása táplálékkiegészítő formájában javasolt. A D-vitamin hiánya számos betegség kialakulásában közrejátszhat. Nem csak az immunrendszer működésére gyakorol negatív hatást, hanem nagy szerepe van a csontritkulásban, illetve befolyásolhatja többek közt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a cukorbetegséget és az asztmát is.

 

Köztudott, hogy a nyári időszakban ajánlott a napvédő krémek használata, de vajon hogyan befolyásolják ezek a D-vitamin előállítását a szervezetben? Pareena Patel, a brit LloydsPharmacy gyógyszerésze szerint elengedhetetlen a naptej használata, ha nyáron a szabadban tartózkodunk. Hiába felhősebb az idő, az UV-sugarak 80 százaléka képes áthatolni a felhőkön, így károsíthatja bőrünket. Ha csak rövid időt tartózkodunk is kint, akkor is szükséges gondoskodni a megfelelő napvédelemről.

 

Az UV-B sugárzás segít a testnek a D-vitamin természetes előállításában, de káros hatásai is jócskán akadnak. Fokozza például a bőröregedést, és a bőrrák kialakulásában is kockázatot jelent. Szerencsére a szervezetnek csak kis időre van szüksége, napi 15 perc szabadban töltött idő elegendő lehet a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Ha ennél több időt tartózkodunk a szabadban, mindenképpen használjunk fényvédő terméket – javasolta a gyógyszerész.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: