2019-03-01 11:40:20• hírek • MTI

Befagyasztották Romániában a lakossági villamos energia árát

Egyéves szabadpiaci időszak után péntektől ismét az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által megszabott, az eddigivel megegyező áron vásárolhatják a villamos energiát a lakossági fogyasztók Romániában.

A bukaresti kormány tavaly év végén elfogadott sürgősségi rendeletének megfelelően 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára a háztartási fogyasztók számára. A szabályozott energiaár térségenként eltérő és a dobrudzsai 364 lejtől a munténiai 470 lejig terjed megawattóránként, amihez még hozzáadódik a jövedéki adó, az áfa, és a zöldenergia-támogatás.


Az Economica.net gazdasági szakportál szerint a piaci szereplők által bírált intézkedéssel a bukaresti kormány valójában azt próbálta megelőzni, hogy az energiaszektorra kivetett többletadót a szolgáltatatók a lakossági fogyasztókra terheljék. A tavaly év végén kiadott, a 114-es számú sürgősségi kormányrendelet ugyanis - a bankokra kivetett úgynevezett "kapzsisági illeték"  mellett - külön többletadóval terhelte az energiaszektor szereplőit: amely a forgalom 2 százalékát teszi ki, az eddigi 0,1 százalék helyett.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: