2013-11-11 14:36:14• hírek • MTI

Befagyasztják a közalkalmazotti béreket

Csak a pályakezdő tanári fizetés nő tíz százalékig terjedő mértékben, a rezidens orvosok bérét pedig 150 eurónyi ösztöndíjjal egészítik ki - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Az ősz folyamán mind a pedagógusok, mind az egészségügyi alkalmazottak nagyszabású tüntetéseket rendeztek Bukarestben és általános munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek, ha a kormány nem vezet be magasabb béreket a pályakezdők számára. Egy rezidens orvos jelenleg 1000-1500 lej közötti alapbért kap a gyakornoki időszak éveiben.

Victor Ponta kormányfő egy televíziós interjúban bejelentette: ha a rezidens orvosok bérét növelnék, akkor az emelést adók is terhelnék, ezért bérüket inkább egy ösztöndíjjal egészítenék ki a gyakornokság teljes ideje alatt.

Hétfői sajtóértekezletén a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2014-ben nőni fognak a nyugdíjak 3,76 százalékkal, vagyis a tavalyi infláció mértékével emelkednek január 1-jével.

Az idei pénzromlásra vonatkozó előrejelzését a nemzeti bank a múlt héten 1,8 százalékra vitte le a korábbi 3,1 százalékról. A jegybank a jövő évben 3 százalékos éves inflációval számol a korábban közölt 3,1 százalék helyett.

Idén sem emelkedtek a közalkalmazotti alapbérek és pótlékok, miután a tavaly decemberi utolsó emelés nyomán a közszférában a fizetések visszaálltak a 2010-es - 25 százalékos - általános bércsökkentés előtti szintre.

2010-ben elfogadtak egy egységes közalkalmazotti bértörvényt, de annak a bérekre vonatkozó szabályait eddig nem alkalmazták, érvényesítése a hazai össztermék 4,6 százalékával növelné a költségvetési hiányt - mutatott rá a Mediafax.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: