2010-11-11 19:02:48• hírek • Kocsis Zoltán

Kiestek a vasutasok: a címvédő CFR és Rapid

A labdarúgó Román Kupa negyeddöntőinek szerdai, első napján a délutáni órákban a Brassó hatalmas meglepetésre 1-0 arányban legyőzte a Temesvárt és ezzel bejutott az elődöntőkbe. Úgy tűnik, ez az időpont nem fekszik a toronymagas esélyeseknek, mivel csütörtökön a Beszterce a Kolozsvári CFR-t tréfálta meg. Ez utóbbi eredmény ráadásul jóval meglepőbb, hisz az elmúlt három kiírás nyertese hazai pályán szenvedett vereséget.

A várakozásokkal ellentétben a hazaiak nem tartalékoltak, szinte ugyanazzal a kezdő tizeneggyel léptek pályára, mint tették azt a hétvégi bajnokin a Dinamo ellen. Ennek az „eredményére" pedig nem kellett sokat várni, mivel Bastos már a második percben megszerezhette volna a vezetést, öt perccel később pedig Cadu a kapufát találta el, majd kevéssel később ismét Bastos tévesztette el a célt. A beszterceiek erejéből csak a védekezősre futotta, kapura csak Nalati éles szögből leadott lövése révén tudtak veszélyesek lenni, majd Nuno Claro szokásos bizonytalankodása után. Ezt követően a hazaiak futószalagon alakították ki és puskázták el helyzeteiket, a szünet előtt Koné, Bastos és Bud, a pihenő után ismét Bastos, majd Traoré és de Zerbi állt közel a gólszerzéshez.

A 72. percben aztán, teljesen váratlanul, a Beszterce vezetést szerzett: Tony fölöslegesen rántotta le Bajenarut, a kérdés csak az, hogy a tizenhatoson belül történt-e a szabálytalanság (többszöri tévé-visszajátszás után úgy tűnik, hogy még a vonal előtt kezdődött az eset). Az asszisztens intésére Balaj játékvezető mindenesetre befújta a büntetőt, Junior Moraes pedig bevarrta azt. A gól után a kolozsváriaknak még számtalan esélyük adódott az egyenlítésre, ám Cadu, de Zerbi és Sforzini végzetesen pontatlannak bizonyult. A CFR 2006 ősze után szenvedett ismét vereséget a Román Kupában és így biztos, hogy 2008, 2009 és 2010 után nem tudja negyedjére is magasba emelni a serleget. Érdekesség, hogy a két csapat hétfőn ismét összecsap egymással a bajnokságban, ezúttal azonban a Beszterce lesz a házigazda.


Megszakadt a CFR négy éves sorozata, a Beszterce jutott tovább
Megszakadt a CFR négy éves sorozata, a Beszterce jutott tovább fotó: cfr.1907.ro


A nap másik párharcán pont fordított volt a képlet, a Rapid és a Steaua ugyanis a legutóbbi bajnoki fordulóban találkozott egymással: hétfőn gól nélküli döntetlen született. A Giulesti-i stadionban mellesleg a kiírás két legeredményesebb csapata találkozott, hisz a 13-szoros győztes vasutasok a 20-szor győző katonacsapatot fogadták. Ehhez mérten parázs hangulatban kezdődött a rangadó, ám sajnos nem a pályán: a 11. percben félbeszakadt a mérkőzés, mert a Steaua szurkolói petárdákkal bombázták a pálya hozzájuk legközelebb eső részét. Hét percet állt a játék, miközben a vendégszektort kiürítették a biztonságiak. Akik maradhattak, azok sem láthattak sok szép focit, csak egy sor kemény ütközést. A hazaiak Constantin pördítése, a vendégek pedig Angelov és Nicolita távoli, Bilasco közelebbi lövése valamint Bicfalvi fejese révén veszélyeztettek, de a két kapusnak egyszer sem kellett igazán komolyan védenie.


Tatarusanu véd: a Steaua kapusa minent fogott fotó:fcrapid.ro
Tatarusanu véd: a Steaua kapusa minent fogott fotó:fcrapid.ro


A második félidő ismét viharosan kezdődött, ám ezúttal a pályán: négy perc alatt kis túlzással több helyzetet dolgoztak ki a csapatok, mint az azt megelőző 140 perc alatt. A 48. percben előbb Galamaz blokkolta Roman gólba tartó lövését, a kontrából pedig Surdu némi szerencsével megszerezte a vezetést a vendégeknek. A gól jó ideig megfogta a Rapidot, amely aztán az utolsó húsz percben őrült iramot diktált az egyenlítés érdekében. Miközben Comannak csak Brandan átlövése után kellett védenie, a vendégek kapujában Tatarusanu csodákat művelt: bravúrok sorát mutatta be Sburlea, Grigore, ismét Sburlea valamint Costa lehetőségeinél. Amikor pedig már ő is verve volt, akkor a Rapidnak egyszerűen nem volt szerencséje, hisz Costa, Constantin és Spadacio lövései centikkel kerülték el a kaput, Frunza perdítését pedig Martinovics az utolsó pillanatban blokkolta. Így hát nem változott az eredmény, ami egyben azt is jelenti, hogy a Steaua tizenötödik alkalommal búcsúztatta a Rapidot a Román Kupa történelmében - összesen 18-szor futottak össze!

Eredmény:
Kolozsvári CFR - Beszterce 0-1
gól: Jr. Moraes (72.)
Rapid - Steaua 0-1
gól: Surdu (49.)
Korábbi eredmények:
Brassó - Temesvár 1-0
gól: Cristescu (93.)

Dinamo - Craiova 1-1, tizenegyesek után 3-1
gólok: Munteanu (66.), illetve Dina (31.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: