2019-10-21 10:31:26• hírek • Bajnai Botond

Becslések szerint, nagyjából 11 tonna elektronikai hulladék gyűlt a hétvégén

A Szatmárnémeti Polgármester Hivatal és a RoRec Egyesület szombaton ismét e-hulladék gyűjtő akciót szervezett a megyeközpontban. A szervezők szerint ezúttal is sikeres volt a kezdeményezés.

 

Évente több millió tonna elektromos hulladék termelődik világszerte, csak 2018-ban, mintegy 50 millió tonnányit termelt a bolygó lakossága. Az e-hulladék mintegy felét a kiszuperált számítógépek, monitorok, mobiltelefonok teszik ki, viszont sajnos ezek mindössze 20%-a kerül újrahasznosításra. Az Európai Unió célja, hogy az elkövetkező évek során a tagállamok javítsanak ezeken a számadatokon, ezért utasítják az országokat, évről-évre jobb eredményeket érjenek el az elektronikus hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás terén.

Ennek okán évek óta rendszeres villanyszemétgyűjtő akciókat szervez Szatmárnémetiben is a helyi polgármesteri hivatal és a RoRec Egyesület, legutóbb október 19-én, szombaton került sor ilyen megmozdulásra.

 


Az akcióban nyolc szatmári tanintézmény is részt vett a város különböző lakónegyedeiből, annak érdekében, hogy a lakosság számára szinte bárhonnan megközelíthető legyen a gyűjtőpontok legalább egyike. Man Cristian, a RoRec Egyesület vezetője a Szatmár.ro munkatársainak elmondta, hogy az első becslések szerint úgy néz ki, ezúttal is nagyjából 11 tonna elektromos hulladék gyűlt, ami nem tér el nagyban az előző években megszokott mennyiségtől.


Ez az adat egyelőre a részleges mérések és a becslések alapján született meg, de a szakemberek többnyire a felhalmozott mennyiség alapján képesek megsaccolni a hozzávetőleges mennyiséget.
 

Man elmondta, a leadott elektronikus hulladékokat engedéllyel rendelkező telephelyekre szállítják, ahol majd darabjaira szedik leadott holmikat, a használható darabokat pedig újrahasznosítják. Az akcióban részt vevő személyek egy-egy tombolát is kaptak, amelyek sorshúzását kedden rendezik a Kossuth-kerti Zöld házban.
 

A nyereményjátékon a szervezők kisorsolnak 25 vadonatúj háztartási gépet: 5 kézi robotgépet, 10 konyhai aprítót, és 10 vasalót.
 

További információkkal kapcsolatban keressék a Szatmár Megyei Hulladékgyűjtő Szolgálatot, a 0745 085 376-os telefonszámon, illetve a RoRec Egyesületet a 0800 444 800-as telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: