2011-03-14 14:36:09• hírek • Szatmár.ro

Bécsben a szatmári bor

A Nachbil borászat által megyénk is jelen lesz azon az eseményen, amelyen több romániai cég mutatkozhat be.

Az ausztriai román nagykövetség ad otthont annak a kiállításnak, amelyen a Murfatlar mellett a szatmári Nachbil borászat is feltűnik majd.
A krasznabélteki szőlőtermesztést továbbfolytató Johann és Edgar Brutlernek boraikkal számos külföldi bemutatón sikerült már részt venniük és elvinni térségünk borának ízét például Berlinbe, a legnagyobb turisztikai vásárra, ahol több, mint 11 ezer kiállító vett részt, de a strasbourgi Tisztelt Ház is belekóstolhatott már a helyi nedűbe.

A bor alapanyaga és természetesen az ital elkészítése is krasznabéltekhez köthető. Arra a helyre, amely már a honfoglalás kora óta szőlőtermő vidékként volt ismert, s a legenda szerint nevét is a borról kapta. Szent László ugyanis 1085-ben a környéken vívott kemény csatát a besenyőkkel. Amint megpihent katonái borral megtöltött tököt kínáltak számára, amire ő viccesen megkérdezte, miféle bélű-tök az, amit elébe hoztak? Az elbeszélések alapján innen származik a Béltek elnevezés.

Az idők során folyamatosan foglalkoztak borászattal a környék lakói, 1999-ben pedig a Nachbil alapítóinak egy utazás alkalmával született meg az ötlet a fejükben, hogy borászatot hozzanak létre.
A több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő borászathoz 15,5 hektáros területen különböző szőlőfajtákból termelik meg a bort, mely kedden Bécsben mutatkozhat be az osztrák közönségnek.

A 17 órakor kezdődő kiállításon egyébként a hazai húsipar is jelen lesz, hiszen a Szebeni szalámi, illetve a Plescoi juhkolbász előállítói is bemutatkoznak majd a közel 50 hivatalos meghívottnak, illetve a sajtó képviselőinek.


Bécsben szerepelnek a szatmári borok
Bécsben szerepelnek a szatmári borok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: