2014-08-28 17:50:37• hírek • Szatmár.ro

Becsapják szavazóikat az átigazoló tisztségviselők

A bukaresti kormány csütörtökön 45 napra felfüggesztette a választott önkormányzati tisztségviselők pártváltását mandátumvesztéssel büntető törvénycikkelyek hatályát. A sürgősségi kormányrendelet közzététele után azonnal hatályba lép, a parlament csak utólag vitatja meg a jogszabályt. Szatmári politikusokat kérdeztünk erről.

"Nem értek egyet a döntéssel, mert ez egy olyan intézkedés, ami visszadob minket a politikai fejlődés terén legalább tíz évet. Ez egy kimondottan komolytalan politikai intézkedés, amely megengedi, hogy mandátum közben a politikusok ide-oda igazoljanak. A politikai migráció a választók akaratával is ellentétes, hiszen megválasztanak egy polgármestert, aki egy politikai nézetet képvisel, majd ő  átvált egy másikra. A tanácsosok esetében ez a helyzet még durvább, hiszen ők egy-egy párt listáján jutnak be az illető testületbe - a váltással pedig azokat csapják be, akik bizalmat szavaztak nekik. A normális az lenne, ha megszűnne a politikai migráció. Ugyan az RMDSZ is kormányon van, de emiatt nem kötelező mindenben egyetértenie a kormánypárttal. Ez pedig egy tipikusan olyan helyzet, hogy nem értünk egyet a kormány rendelkezésével" - nyilatkozta a Szatmár.ro megkeresésére Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke.

"Maximálisan ellene vagyok ennek a határozatnak, egyszerűen egy piti ügyeskedésnek tartom. Az RMDSZ-t ez a határozat nem érinti, hiszen nálunk nincs szó politikai migrációról. Általánosságban nem egy jó gyakorlat a megválasztott tisztségviselők vándorlása, hiszen a választásokkor a szavazók nem csak egy személyre, hanem például egy jobb vagy baloldali doktrínára is voksolnak. Ezért tartom erkölcstelen lépésnek, hogy a politikai vándorlásnak most egy törvényi keretet is adtak - ez egy normális polgári demokráciában elképzelhetetlen lenne.

Ha valaki a nyugati demokráciában nem ért egyet a pártja munkájával, akkor kilép és függetlenként folytatja politikai pályafutását, de nem lép át azonnal egy jobb oldali hajóból egy baloldaliba" - magyarázza Kereskényi Gábor, parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: