2011-04-14 09:42:15• hírek • Szatmár.ro

Mindhalálig Beatles: Interjú Rappert Gáborral

Április 16- án, szombaton 20 órától Mindhalálig Beatles koncert lesz az Északi Színházban. Rappert Gáborral beszélgettünk érzésekről, zenéről, Beatlesről. Kovács Eszter interjúja.

Túl vagytok már jó pár fellépésen. Hol volt a legnagyobb koncert hangulat?

Bárhová mentünk a buli mindig remekre sikeredett, a közönség mindig szenzációs volt. Nekem a legnagyobb élményem az egyik nagybányai koncertünk volt, ahová rengeteg fiatal jött el, tizenévesek, aki úgy buliztak a Beatlesre, hogy le a kalappal... Igazi nagy meglepetés és öröm volt számomra, hogy a fiatalok körében is ekkora sikere van a Beatlesnek és annak, amit mi négyen csinálunk.

Rengetegen próbálták már megfejteni, hogy mitől időtálló a Beatles. Nemcsak időtálló, de minden korosztályt megmozgató muzsikák ezek... szerinted miben rejlik a titok?

Nehéz kérdés, de azt hiszem, hogy alapvetően attól ez a siker, hogy a dalaik borzasztó dallamosak. A Beatles tagok nem véletlenül lettek világsztárrá, hiszen nagyon népszerű az a zenei világ, amit ők kínáltak. Látszólag teljesen egyszerű nóták, néhány akord, de ha ehhez a néhány akordhoz hozzávesszük a vokált, akkor ez hihetetlenül megdobja az egésznek a hangzását. A zenéjük másik alapvető tulajdonsága, hogy valamit a zsigerekben mozdít meg.

A legszebb és legismertebb dalaik között ott van a Yesterday, az Imagine, a Hey Jude...ezeknek mind olyan mondanivalójuk van, ami az emberek lelkét, a fiatalok lelkét is meg tudja "mozdítani", különösen ha értik a szöveget. A mai fiatalok többsége tud angolul, ez nem mondható el a hatvanas évek magyar fiataljairól is, hiszen azt hiszem, ők inkább a dallamokat szerették. Manapság már nemcsak, hogy érzik, de értik is, hogy mit énekelsz és ez egy csodálatos dolog.

A megszámlálhatatlan Beatles dal közül, van igazi nagy kedvenced?
Mindegyik dal a kedvencem, amit a koncerteken játsszunk. Ami mégis különösen közel áll a szívemhez, az a Blackbird. Ezt egyedül, egy szál gitárral játsszom. A dalt alig ismertem, amikor hozzáfogtunk a Beatles előadáshoz, de első pillanattól foga lenyűgözött a dallam gazdagsága, a csodálatos szöveg.


Rappert Gábor
Rappert Gábor



Sokat készültetek az első fellépés előtt?
Sokat, nagyon sokat, hiszen egyikünk sem profi zenész. Konkrétan a vokálokkal sokat küszködtünk, hiszen csak látszólag egyszerűek. Minden esetben nagyon oda kell figyelnünk, hogy miden jól jöjjön ki, hiszen ez adja a „tölteléket" a zenéhez, ezek teszik széppé a dalokat.
Pontosan ki kell énekelni a hangokat és ezt Manfrédi Annamária, a zenei vezetőnk nagyon jól megtanította nekünk. Megkövetelte a kotta szerinti vokált, nála nem létezett az, hogy azt énekeljük, amit éppen a fülünk kívánt. Elképesztő élmény, amikor jól szólal meg egy dal, úgy ahogy az írva van.

Bár gitározni régóta tudok, zongorához az eddigiekben nem sok közöm volt, mégis meg kellett tanulnom. Nagy Csongor-Zsolt kollégámmal  - aki szintén csak most barátkozott ezzel a hangszerrel - közösen felosztottuk a zongorával kísért dalokat, hogy ne csak egyikünk játssza az összest.
Úgy érzem, szólnom kell még arról is, hogy nagyon sokat köszönhetünk a támogatóinknak, hiszen nélkülük esélyünk sem lett volna beszerezni a hangszereket és a szükséges technikát.

Hogyan készültök a szombat esti koncertre?
Nagyon! Óriási bulit ígérünk, meglepetéssel, amit nem árulok el, hogy valódi meglepetés legyen, de ha összejön, akkor garantáltan nemcsak a nézők, de mi is nagyon fogunk örülni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: