2009-07-16 16:29:24• hírek • Gozner Gertrud

Bátorítják a munkaadókat

Azok a cégek, akik frissen végzetteket vagy nyilvántartott munkanélkülieket alkalmaznak támogatásban részesülnek a munkanélküli segélyalapból - tudtuk meg Doina Iurától, a Szatmár Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség igazgatójától.

A felsőoktatási intézményt végzettek esetében a munkaadók 12 hónapra havonta megkapják az alkalmazáskor érvényes szociális referenciamutató 1,5-szörösét, amely jelenleg pillanatban 500 lejnyi összeget jelent.

A líceumot, valamint inas- és szakiskolát végzetteknél már különbözik a szociális referenciamutató. Az első csoport esetében ez 1,2-es, a második csoportba tartózok esetén 1-es szorzót jelent. Ezekre a juttatásokra tizenkét hónapon keresztül jogosult a munkáltató cég. A támogatást levonják a munkaadó által a munkanélküli segélyalapba fizetendő összegből. Abban az esetben, ha ez az összeg nagyobb, mint a befizetendő összeg, akkor a különbséget 5 napon belül kifizetik egy kérés alapján.

A munkáltató kötelezettsége, hogy szerződés megkötésétől számítva legkevesebb három évig fenntartsa a munkaviszonyt. Ha ebben az időszakban az alkalmazó kezdeményezésére szűnik meg a munkaviszony, akkor köteles visszafizetni az addig felvett összegeket, illetve az összegre számított kamatokat. Kivételt képeznek azok az esetek, ha a szerződés felbontása az alkalmazott hibájából, vagy annak kezdeményezésre történik.

Jelen pillanatban a megyében 51 vállalkozás összesen 52 munkavállalóra kap ilyen jellegű támogatást az állam részéről - fejtette ki az igazgatónő. A várólistán még körülbelül harminc cég szerepel, akik csak a kormány költségvetés-kiegészítő intézkedése után juthatnak hozzá ehhez az összeghez - tette hozzá a hivatal vezetője. A tavalyi év folyamán 91 szatmári cég részesült a frissen végzettek után járó juttatásban.


Doina Iura, a Szatmár Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség igazgatója


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: