2019-10-21 09:50:10• hírek • Refszatmár.eu

Bátor fellépők a VIII. Batizi András Énekvetélkedőn

Nyolcadik alkalommal tartották meg a Batizi András Református Énekvetélkedőt. A Szatmári Református Egyházmegyéből jobbnál jobb hangok hangzottak, és bátrabbnál bátrabb gyermekek álltak színpadra, hogy elénekeljék a kiválasztott református énekeket. A közös éneklés pedig több mint felemelő volt.

 

Batiz község multifunkcionális rendezvényterme adott otthont a vetélkedőnek, mely szombaton délelőtt 10 órakor egy rövid áhítattal kezdődött. Rácz Ervin szigetlankai lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházmegye ifjúsági előadója hirdetett Igét a Kolosséiekhoz írott levél 3. részének 16. verse alapján: „Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben Istennek.” Az igehirdető Krisztus építő és helyretevő beszédéről szólva elmondta, bennünk lakozhat gazdagon úgy, hogy bölcsességgel taníthatunk másokat még ének által is. Az Isten dicsérő ének sokszor hozhat helyre, és hozhat ki nehéz helyzetből, ha van mi eszünkbe jusson. Ezért fontos ez az énekverseny is, mert ahogy Salomon bölcs lett az éneklő Dávid gyermekeként, úgy ezt mi is tovább vihetjük.

 

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, aki a rendezvény fővédnökeként biztatott, fejezte ki elismerését a bátor gyerekek felé- A magyar nyelvet sokféleképpen lehet és kell is továbbadni. Az egyik ilyen mód az ének, melyet csak erősít, ha hitbeli meggyőződésünket is hirdetjük énekszóval. – mondta.

 

Király Lajos esperes, házigazda lelkipásztor, szervező szeretettel köszöntött minden jelenlevőt, versenyzőt, felkészítőt, lelkészt, kántort és szülőt, szólva röviden a zene és éneklés gyógyító hatásairól.

 


A zsüri tagjainak nem volt könnyű dolguk. Mátyás Erika zenetanárnő. Genda Árpád Szabolcs pettyéni lelkipásztor, Molnár Csilla vallástanárnő és Badar Henrietta Rebeka diák értékelte az előadásokat. Mindenki számára kötelező volt elénekelni a Magyar Református Énekeskönyv 249. énekét, melyet a verseny névadója, Batizi András szerzett: „Jövel, Szentlélek Úr Isten, Lelkünknek vígassága, Szívünknek bátorsága, Adjad minden híveidnek Te szent ajándékodat; Jövel, vígasztaló Szentlélek Isten!” Azt követően mindenki egy általa választott éneket is énekelt, az előre megadottak közül. Mindegyik versenyző ügyesen teljesítette a feladatot.

 

Amig a zsüri tagjai visszavonultak, hogy meghozzák döntésüket, Szarvas Károly vezetésével a Szatmár Megyei Szamoshát Néptánc Együttes táncában gyönyörködhetett a közönség.

 

Mátyás Erika tanárnő mindenkit megdicsért odaadásáért és bátorságáért. Éppen ezért minden jelenlevő valamilyen díjat kapott. Az I. osztályosoknál első helyezett lett Rácz Péter és Nagy Máté, második Elek Botond, harmadik pedig Weisz Eszter. A III. osztályosok kategóriájában első Varga Péter, második Kánya Jázmin lett, dicséretben részesült Kassai Nóra. Az V.-VI. osztályosoknál Rácz Máté végzett az élen, második lett Panea Cristofer, dicséretet kapott Ambrus Krisztina. A VII.-VIII. osztályosok versenyében holtverseny volt az élen: Réman Sára és Ungvári Ábel.

 

A középiskolások versenyében első helyen végzett Kánya Réka és Ary Dávid, második Kállai Hanna és Makri Zsófia, harmadik Pongrácz Dalma és Zsiga Zselyke lett, dicséretet kapott Kalik Karola. Két különdíj volt még. Kállai Hanna a Magyar Kormány könyvajándékcsomagját kapta, Elek Botond pedig két személyre szóló wellness hétvégét kapott Hajdúszoboszlón, Bock Tünde, Batizi András leszármazottja (aki jelenleg az Egyesült Államokban él). főtámogató jóvoltából.

 

A díjak kiosztását követően az esemény szeretetvendégséggel zárult, ahol a felkészítők, szervezők, lelkészek és kántorok elégedetten és örömmel konstatálták, a gyermekek és ifjak szeretnek és tudnak énekelni, lesz ki tovább őrizze és vigye a református énekhagyományt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: