2012-01-06 17:14:01• hírek • MTI

Basescutól vár segítséget Tőkés László

Traian Basescu államfő támogatását kéri Tőkés László európai parlamenti képviselő azért, hogy Romániában érdemi vita kezdődjön az etnikai arányosság elvéről és annak a választási rendszerbe való beépítéséről - olvasható az EP-képviselő MTI-hez eljuttatott nyílt levelében.

Egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón ismertetett és Traian Basescunak címzett levélben Tőkés azt javasolta: építsék be a választási rendszerbe az etnikai arányosság elvét. Eszerint a nemzeti kisebbségek számára számarányuknak megfelelő mandátumot különítenének el, amelyekért a kisebbségi szervezetek mérkőzhetnek meg egymással.

Tőkés szerint az intézkedés megakadályozná, hogy a román pártok a valós problémák helyett magyarellenességgel próbáljanak szavazatokat szerezni,  másrészt a kisebbségi közösségekben is érvényesülhetne a politikai pluralizmus.
Az EP-képviselő - aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is - megállapította: aggodalomra ad okot, hogy a román politikum, illetve az őket kiszolgáló médiavállalkozások egy része az utóbbi időben "ismét a magyarellenesség voksszerző kampányeszközét vették elő".

A román sajtó szerint elbeszéltek egymás mellett

Azt írta, 2012-ben önkormányzati és parlamenti választások is lesznek, így az etnikai arányosság elvének bevezetése hozzájárulhat ahhoz, hogy a kampányidőszakban a pártok képviselői "Románia valós gondjaira kínáljanak érdemi megoldásokat, és ötlettelenségüket ne harsány magyarellenességgel leplezzék". Emellett azért is fontos lenne a választási rendszer ilyen irányú módosítása - tette hozzá -, hogy a másfélmilliós magyar közösségen belül érvényesülhessen "a politikai pluralizmus és a demokratikus választásokhoz való alapjog".

Tőkés emlékeztette Basescut, hogy 2008 februárjában már elküldték neki az erre vonatkozó elképzelésüket.
Az etnikai arányosság elvét tavaly november végén Toró T. Tibor, az EMNT által életre hívott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke ajánlotta az RMDSZ figyelmébe, hogy érvényesítse az etnikai arányosság elvét a romániai kormánykoalícióban a választási rendszer módosításáról folytatott tárgyalásokon. Az RMDSZ vezetői elutasították az ötletet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: