2012-08-01 11:38:53• hírek • MTI

Basescu véget vetne a politikai csatározásnak

A politikai csatározások beszüntetését kérte kedden Traian Basescu felfüggesztett államfő a kormányzó Szociál-liberális Szövetségtől (USL).

Basescu szerint az ország összeomlását okozhatják az elhúzódó politikai csaták, ezért felhívást intézett az ország politikusaihoz, hogy változtassanak hozzáállásukon, önmagát is beleértve. A felfüggesztett államfő szerint ideje, hogy az USL a kormányzással és az ország gazdasági prioritásaival foglalkozzon.

"Az USL-nek van egy adósságuk velem és a románokkal szemben. Nagyon jól tudják, hogy nem okozott különösebb élvezetet számomra rájuk bízni a kormányzást, de személyes vágyaimnál előbbre valónak tartottam az ország érdekeit. Abban a reményben tettem, hogy garantálni tudják az ország politikai stabilitását" - mondta Basescu.
Hozzátette: újjá kell építeni a demokráciát, Románia nemzetközi hitelét különösképpen az Európai Unióban és NATO-ban, ehhez pedig a politikusoknak fegyverszünetet kell kötniük.

A felfüggesztett államfő szerint elsődleges fontosságú a költségvetési óvatosság érvényesítése, az IMF-fel, az Európai Unióval és a Világbankkal kötött hitelszerződések feltételeinek teljesítése.

Újságírói kérdésre válaszolva Basescu közölte, továbbra is érvényes lemondási ajánlata arra az esetre, ha az USL hozzájárul ahhoz, hogy az alkotmány módosításával ismét négyévesre csökkentsék az államfői mandátumot: így egyszerre lehetne megszervezni a parlamenti és elnökválasztást. Basesu hozzátette, fontos feltétele ennek, hogy az alkotmánymódosítással Románia áttérjen az egykamarás parlamentre és a 300 fős törvényhozásra, amint azt a 2009-es népszavazás eredménye előírja.

Basescu népszavazási kampányközpontjában nyilatkozott a sajtónak. Mivel a vasárnapi népszavazáson a részvétel nem érte az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, az alkotmánybíróság várhatóan érvényteleníti a referendumot, és Basescu visszatérhet az elnöki hivatalba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: