2012-08-16 10:55:23• hírek • MTI

Basescu tiltakozik

Bocsánatkérést vár Traian Basescu felfüggesztett román államfő az Oroszország Hangja nevű orosz hivatalos rádiótól, amely azt állította, hogy Basescu és Orbán Viktor titkos paktumot kötöttek Székelyföld területi autonómiájáról.

A rádió azt állította nemrég, hogy e paktum szerint támogatta Orbán Viktor Basescut a leváltásáról szóló romániai népszavazáson. A rádió szerint ennek a támogatásnak tulajdonítható az, hogy a romániai magyarok közül nagyon kevesen mentek el szavazni a referendumon, s ezzel Basescut segítették.

Basescu szerint egy megválasztott államfő nem árulhatja el saját országát, és "hazugságnak" nevezte az orosz rádió állítását. "Hogy lehet ilyesmit feltételezni? Ez a legsértőbb, amit állíthattak, hiszen a románok nem választhattak maguknak olyan államelnököt, aki elárulja őket. Hogy gondolják, hogy egy román államfő az alkotmányt megsértve odaad egy darab területet, hogy az autonóm legyen? Vagy mit gondolnak, ez itt a Dnyeszteren túli terület?" - fakadt ki Basescu az orosz rádiónak adott interjúban. Szerinte legalább ezért - Basescu ugyanis több hamis állítással vádolja a rádiót (a tud. megj.) - bocsánatkérés jár neki.

A felfüggesztett román államfő kifejtette, hogy Orbán állásfoglalása a referendum ügyében valóban neki kedvezett, hiszen ő és Orbán hagyományosan támogatják egymást a választásokon. Példaként említette, hogy ő is arra buzdította a magyarországi románokat, szavazzanak a Fideszre a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokon.

Mint mondta: "Be kell vallanom, hogy Orbán Viktorral a politikán kívül is van kapcsolatom". Emlékeztetett arra is, hogy "Romániának és Magyarországnak is gondjaik voltak a NATO- és az EU-csatlakozás előkészítésében, és kölcsönösen támogattuk egymást". Basescu hozzátette: ez a támogatás természetes, hiszen a volt kommunista országok ugyanazokkal a nehézségekkel küszködnek, ráadásul ő és Orbán Viktor ugyanannak az európai politikai családnak a tagja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: