2012-01-07 12:41:37• hírek • MTI

Basescu nem mond le az adminisztrációs reformról

Nem mond le a romániai közigazgatási reformról Traian Basescu román államfő, aki szerint a bukaresti parlamentnek már az idei választások előtt el kellene fogadnia az erről szóló jogszabályt.

A román államelnök pénteken egyetemisták előtt tartott előadásában leszögezte: továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy novemberig fogadja el a parlament a jelenlegi megyék számának csökkentéséről szóló törvényt, majd ezt a közigazgatási reformot fokozatosan ültessék gyakorlatba 2016-ig.

Basescu megismételte érveit, miszerint a jelenlegi megyék túl kicsik, és akadályozzák az ország fejlődését. Szerinte nagyobb közigazgatási egységekkel dinamikusabban fejlődhetne az ország.

Romániában jelenleg mintegy negyven megye létezik. Basescu ezek számát nyolcra csökkentené. Eredetileg nyáron állt elő ezzel a javaslattal, de akkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megakadályozta, hogy a kormánykoalíció elfogadja és parlamenti megszavazását kezdeményezze egy ilyen törvénytervezetnek. Utólag az államfő kijelentette akár tizenkét megye is alakulhat, a lényeg az, hogy megvalósuljon a közigazgatási reform.

A magyar szervezet alapvetően azért nem értett egyet a javaslattal, mert a romániai magyarok számaránya jelentős mértékben csökkent volna az új közigazgatási egységekben.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: