2012-01-26 09:17:09• hírek • MTI

Basescu: tévedtem, de nem mondok le

Elismerte Traian Basescu, hogy hibát követett el, ahogyan az utcai tüntetéseket kiváltó egészségügyi törvénytervezetet bemutatta a lakosságnak, de leszögezte, hogy mandátumának célkitűzései változatlanok maradnak, és nem mond le tisztségéről.

Az államfő sajtónyilatkozata elején hangsúlyozta, hogy azokhoz az emberekhez szól, akik mintegy két hete az utcán tüntetnek, és az ő lemondását követelik. Basescu szerint az elmúlt napok tüntetései azt mutatják, hogy sokkal többen elégedetlenek vele, mint ahányan az utcára kivonulnak, ezért kötelességének érzi, hogy újra visszaállítsa a belőle kiábrándult emberek és az államfő közötti bizalmat.

Rámutatott: az emberek jogosan elégedetlenek, hiszen a lakosság "megtette a kötelességét" a megszorító intézkedések elviselésével azért, hogy Románia kilábaljon a gazdasági recesszióból.
Ugyanakkor kijelentette: tudja mit kell tennie azért, hogy Romániában nőjön az életszínvonal, és felsorolta azokat a célokat, amelyekért egyébként már korábban is síkraszállt. Egyebek között az alkotmány és a választási törvény módosítását szorgalmazta, és hangsúlyozta, hogy egy új egészségügyi törvényre is szükség van, még akkor is, ha tévedett a korábbi tervezet bemutatásával.

Kiemelte, hogy a korrupció és az adócsalás elleni küzdelmet folytatni kell, munkahelyeket kell teremteni, növelni kell a közberuházásokat, fejleszteni kell az idegenforgalmat, a mezőgazdaságot.

Az államfő valamennyi pártot bírálta amiatt, hogy nem tudnak megújulni, és nem tudnak hiteles politikusokat felmutatni.
Basescunak ez volt az első sajtónyilatkozata, amelyben az utcai tüntetések nyomán kialakult helyzetre reagált részletesen. Szerdán Bukarestben immár tizenharmadik napja utcán tiltakoztak az emberek - ezúttal néhány száz tüntető -, az államfő és a kormány lemondását követelve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: