2010-05-21 23:51:01• hírek • MTI

Basescu tévedett

Tizennégy évi börtönbüntetésre ítélt volt román kommunista belügyminisztert tüntetett ki Traian Basescu román államfő, aki pénteken visszavonta az elismerést.

A román elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Basescu sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy április végén katonai kitüntetésben részesítette George Homosteant, aki 1978 és 1987 között Románia belügyminisztere volt.

A közlemény szerint a román háborús veteránok országos egyesülete terjesztette fel kitüntetésre a volt kommunista vezetőt, de a szervezet nem jelezte, hogy korábban tizennégy év börtönbüntetésre ítélte őt a román legfelsőbb bíróság.
Az elnöki hivatal a sajtóban megjelent információk alapján saját hatáskörben vizsgálatot indított, és csak ezt követően szerzett tudomást arról, hogy Homostean előélete foltos - derül ki a közleményből. Őt több román kommunistaellenes személy meggyilkolása miatt találták vétkesnek a rendszerváltás után.

A volt belügyminiszter neve szerepel abban a tanulmányban is, amelyet a Basescu által alapított, a romániai kommunizmus bűneit vizsgáló bizottság dolgozott ki. Ennek a tanulmánynak az alapján ítélte el a román államfő 2006 végén a bukaresti parlamentben mondott beszédében a romániai kommunista rendszert, amelyet gyilkosnak és törvénytelennek nevezett.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: