2014-03-14 13:37:37• hírek • MTI

Basescu: tartsák tiszteletben alkotmányunk a magyar politikusok!

Traian Basescu államfő a román alkotmány tiszteletben tartására szólította fel csütörtökön a Romániába látogató magyar politikusokat, és kilátásba helyezte, hogy kiutasítják azokat, akik az alaptörvényt sértő kijelentéseket tesznek.

Basescu kijelentette: a választási kampány idején sok magyarországi politikus érkezik Romániába, és előre figyelmeztetni szeretné őket, bárkit könnyűszerrel ki lehet utasítani, ha nem tartja tiszteletben a román törvényeket és alkotmányt.

Hozzátette: maga is felkereste a romániai kampány idején a külföldön dolgozó román választókat, de sosem engedte meg magának, hogy megmondja Spanyolországban, mi a teendő Katalóniával, vagy hogy szeparatista tanácsokat adjon.

"Mindig arra bíztattam az ideiglenesen vagy végleg kitelepedett románokat, tartsák tiszteletben a befogadó ország törvényeit. Ugyanezt kérem a magyar politikusoktól is (...): vegyék figyelembe, hogy a román állam nem fog olyan nyilatkozatokat eltűrni, amelyek ellentétesek Románia alkotmányával" - figyelmeztetett Basescu.

Az államfő megerősítette: megbeszélést folytatott csütörtökön Victor Ponta miniszterelnökkel arról, miképp lehetne olyan jogszabályokat hozni, amelyekkel megakadályozhatnák a külföldi szélsőséges pártok romániai tevékenységét.

Kifejtette, eddig kissé lazán kezelték a kérdést, abból kiindulva, hogy Romániában a szélsőséges pártoknak nincs támogatottságuk, és nem kerültek be a parlamentbe.

"Mivel azonban vannak olyan magyar politikusok, akik nem tartják be az alkotmányunkat, törvényeinket és érzékenységünket, (...) arról tanácskoztunk, hogy kellene valamilyen törvény a szélsőséges megnyilvánulások kezelésére" - mondta Basescu.

Újságírói kérdésre a román elnök Vona Gábornak a román vezetőkhöz intézett nyílt levelére is reagált, amelyben a Jobbik elnöke úgy vélekedett, a román politikusokat vagy félretájékoztatták, vagy egy "alacsony szintű és magyarellenes politikai játékot játszanak".

"Azok a magyarországi politikusok játszanak magyarellenes politikai játékot, akik idejönnek Romániába és megmondják nekünk, hogyan szervezzük meg a közigazgatásunkat, mit változtassunk meg az alkotmányban, hogyan viselkedjünk a magyar etnikumú román állampolgárokkal. Nem hiszem, hogy a magyarországi románoknak annyi joguk lenne, mint a romániai magyar kisebbségieknek, akiket tisztelünk, akikkel figyelmesek vagyunk, és azon igyekszünk, hogy jól érezzék magukat Romániában" - hangoztatta Basescu.
Hozzátette: Románia nem fogad el kisebbségvédelmi leckéket a magyar politikusoktól, ami pedig Vona Gábort illeti, arról biztosította a Jobbik elnökét, hogy pontosan ismeri romániai tevékenységét, de ismeri "antiszemita megnyilvánulásait is".

Basescu kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban. A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a "Magyarországon betiltott Magyar Gárda" több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: