2009-07-20 12:58:11• hírek • MTI

Basescu szövetségesre talált Orbánban

Szövetségesre talált a második elnöki mandátumra pályázó Traian Basescu román államfő Orbán Viktor személyében - írta hétfőn a román sajtó, amely beszámolt a hét végén befejeződött XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborról.

A román lapok tudósításaikban azt emelték ki, hogy Orbán Viktor támogatta a jelenlegi román államfőnek az év végén esedékes romániai elnökválasztáson való újraválasztását.

A Ziua című napilap megállapítja, hogy Basescu "Magyarország következő miniszterelnökével" együtt volt jelen a tusnádfürdői táborban. Hozzáteszi, hogy az utóbbi "dicsőítő" szavakkal illette Basescut. Orbán ugyanis kijelentette, örülne, ha a jelenlegi román államfőt újraválasztanák. A lap kitér arra is, hogy Basescut magyar hallgatósága kifütyülte, amikor az elnök kijelentette, hogy (az olténiai) Caracalnak és Székelyudvarhelynek egyforma autonómiát kell biztosítani, valamint emlékeztette a közönséget, hogy Románia egységes, oszthatatlan, független, szuverén nemzetállam. A Ziua kommentátora szerint a fütty nemcsak Basescunak, hanem az egész román népnek szólt.  

Az Adevarul szerint Basescut a magyarok lehurrogták és megdicsérték egyaránt. Az újság úgy véli, hogy a magyar ellenzék Basescu szövetségese lett.

Az Evenimentul Zilei című napilap is azt emelte ki tudósításában, hogy Orbán Viktor Basescunak kampányolt Tusnádfürdőn, és "megmentette" az államfőt az autonómia híveitől, akik kifütyölték.

A lap megállapítja, hogy a caracali autonómia nem tetszik Székelyföldön, amit Basescu a saját bőrén is megtapasztalt, amikor többször is lehurrogták. A lap szerint amikor úgy tűnt, hogy Basescu elveszíti a magyar radikális szavazókat, akkor "az előnyt visszahozta" Basescu javára Orbán Viktor, aki Székelyföldön az egyik legnépszerűbb politikus. A volt magyar kormányfő szimbolikus szavazatát adta Basescura - írta a lap.

Az Evenimentul Zilei külön kommentárt is szentelt az eseménynek, amelyben a szerző kifejti, hogy Basescu a román és a magyar nacionalista szavazók voksait egyaránt be akarja gyűjteni.

A Cotidianul című napilap publicistája is megállapítja, hogy Basescunak egyik államelnökjelölt kihívója sem rendelkezik azzal a "fegyverténnyel", amellyel a jelenlegi államfő: Orbán Viktor támogatásával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: