2011-03-24 15:07:07• hírek • MTI

Basescu retteg

A román kormánykoalíció törékeny parlamenti többségének elvesztésétől tart Traian Basescu román államfő, miután a bukaresti szenátusban megszűnt a kormányoldal eddigi egyszerű többsége.

A román szenátusban pusztán egy fővel volt többségben az ellenzékhez képest a Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a független szenátorok alkotta kormányzati oldal, de a héten kilépett a demokrata pártból az egyik szenátor, így jelenleg 69-68 arányban az ellenzéki pártok honatyái kerültek többségbe. A kormányoldal számára némi vigaszt jelenthet, hogy az egyik ellenzéki szociáldemokrata szenátor hónapok óta vizsgálati fogságban van, így a kormányoldalhoz hasonlóan egyelőre az ellenzék is csak 68 szavazatra számíthat.

Basescu egy televíziós interjúban kifejtette, hogy már régóta figyelmeztette Emil Boc miniszterelnököt - aki a PD-L elnöke is -, hogy a koalíció törékeny többsége a parlamentben megszűnhet. Az államfő szemrehányást tett a kormányfőnek és az általa vezetett demokrata pártnak, hogy nem tettek semmit ennek megakadályozása érdekében. "Úgy látom, hogy a miniszterelnök és a PD-L is tétlenül szemléli a parlamenti többség elvesztését" - mondta Basescu, aki szerint "hamarosan, valószínűleg" a képviselőházban is bekövetkezik a többségi pozíció elvesztése.

A bukaresti parlament alsóházában a kormányoldal 179 honatya támogatását élvezi, az ellenzék pedig 149 képviselő szavazatára támaszkodhat. Romániában azonban gyakran előfordul, hogy a képviselők és a szenátorok hiányoznak munkahelyükről, ezért sem a képviselőházban, sem a két ház együttes ülésein nem jelent mindig biztosítékot a 30 fős számbeli többség a kormányoldal által támogatott törvények elfogadására, vagy az ellenzék kezdeményezéseinek megakadályozására.

Az államfő borúlátó jóslatát az is befolyásolta, hogy szerdán a román szenátus elutasította egyik kérelmét, ami arra vonatkozott, hogy a parlament bírálja felül ősszel meghozott döntését, miszerint az alapélelmiszerek esetében kedvezményes, 5 százalékos áfát vezetnek be. Romániában jelenleg egységes, 24 százalékos áfa van érvényben. A szenátus megerősítette korábbi döntését, viszont ügydöntő jogkörrel a képviselőház rendelkezik ebben a kérdésben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: