2009-12-22 08:52:26• hírek • MTI

Basescu reformokat sürget

A román állam mélyreható megreformálását szorgalmazta hétfőn Traian Basescu újraválasztott román államfő abban a beszédében, amelyet a bukaresti törvényhozói testület előtt mondott második elnöki mandátumának a kezdetét jelentő parlamenti eskütétel alkalmából.

Leszögezte, hogy második mandátumának alapvető prioritását képezi az államreform. Szerinte a következő nemzedékek elfogadhatatlanul nagy árat fizetnek, ha a politikai osztály tovább halogatja a reformokat. Rámutatott: a politikusoknak gyorsított ütemben kellene elősegíteniük a változásokat, amelyeknek a méltányosságát is szavatolni kell.
Reményét fejezte ki, hogy az első mandátumának a tapasztalata segíti majd a hibák elkerülésében. Bízik abban, hogy ez azon politikusok számára is érvényes, akik korábban ellene szövetkeztek. A második ötéves mandátumára készülő Basescu ismét a politikai osztály megbékélését szorgalmazta.

Úgy vélte, hogy Románia NATO- és EU-csatlakozása után az állam megreformálása jelenti azt az újabb közös nemzeti célt, amely körül ismét összefoghat az egész román társadalom. Szerinte ezt bizonyítja az a népszavazás, amit ő írt ki november 22-re, és amelyen az állampolgárok az egykamarás parlament bevezetéséről, valamint a törvényhozók számának a csökkentéséről döntöttek.  Az ünnepi parlamenti ülésen részt vevő képviselőket és szenátorokat emlékeztette a referendum eredményére és szorgalmazta annak mielőbbi megvalósítására, ami a parlament feladata. 

Basescu szerint Romániában a demokrácia akkor lesz magasabb fokú, ha első lépésként megújul a parlament. Ezen kívül az igazságügyi reform folytatása is szükséges - hangoztatta. Basescu szerint új társadalmi szerződést kell kötni az állam és az állampolgár között arról, hogy az államnak kell szolgálnia az állampolgárt, és nem fordítva.

Traian Basescut december 6-án választották újra, amikor az elnökválasztás második fordulójában szoros küzdelemben győzte le Mircea Geoanát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét.


Basescu: az államot meg kell reformálni
Basescu: az államot meg kell reformálni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: