2013-01-28 14:17:37• hírek • MTI

Basescu politikáját másolja Ponta?

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő - korábban bírált - politikájának egyre több elemét veszi át az Európai Unió és az ország hitelezőinek befolyása miatt - írta a Romania Libera című jobboldali napilap hétfői vezércikkében.

Az írás szerzője egyebek közt a verespataki ciántechnológiás bányaberuházással szembeni engedékenyebb hangütéssel és a külföldön élő románok levélben való szavazásának támogatásával példázza a kormányfő pálfordulását.

Míg Victor Ponta az utóbbi években hevesen bírálta Basescut, amiért nyíltan támogatja a verespataki bányanyitást, most ő maga is úgy nyilatkozik, hogy Verespatak ügye a nagyberuházások miniszteréhez kerül, akinek tárgyalnia kell a kanadai befektetővel - írta a Romania Libera. A lap szerint a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikusai azt is elhűlve fogadták, hogy Ponta támogatná a külföldön dolgozó, többségükben jobboldali kötődésű román állampolgárok levélben való szavazását.

A cikkíró szerint mindez nem a két - egymással politikai társbérletben élő - politikus közeledésének tudható be, hanem annak, hogy az Európai Unió és az országnak hitelező Nemzetközi Valutaalap nagyon szűk mozgásteret hagynak a román kormány számára.

A szerző szerint Ponta egy költséges pertől való félelmében lett engedékenyebb a verespataki bányaberuházással kapcsolatban, de az energiacégek privatizálásának meghirdetése, a korrupcióellenes hatóságok feladatkörének tervezett bővítése is olyan gesztusok, amelyek a Ponta-kabinetnek az amerikai és európai szövetségesekkel szembeni engedékenységét jelzik - írta a Romania Libera.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: