2013-02-28 17:00:18• hírek • MTI

Basescu nem vonul vissza elnöki mandátuma után

Nem vonul vissza a politikából Traian Basescu államfő, akinek jövőre jár le második elnöki mandátuma - közölték csütörtökön a román lapok a politikus egy külföldön tett kijelentését idézve.

A bukaresti újságok tudósításai szerint az államfő a Bécsben élő román közösséggel találkozott, és egy kérdésre válaszolva mondta: arra a következtetésre jutott, hogy nem vonulhat "nyugdíjba".

"Valóban azt mondtam, hogy a mandátumom után szabad ember akarok lenni, és nem akarok hallani már a politikáról. De volt vagy három nap, amikor tétlenül ültem, és nem találtam a helyem. Ezért remélem, aktív maradok a politikában, a közéletben, nem világos még, hogyan, mert több változat is szóba jöhet" - idézték a lapok a román államfő szavait.
Az Adevarul emlékeztetett arra, hogy Basescu, akit először 2004-ben választottak elnökké, több ízben nyilatkozott úgy, hogy nincsenek már politikai ambíciói, és mandátuma után nem kíván részt venni a román pártpolitikában.

Voltak előjelei annak, hogy Basescu visszatérne - mutatott rá a Gandul cikkírója. Felidézte: az egyik elnöki tanácsos a napokban azt fejtegette blogján, vajon visszatérhet-e az államfő ahhoz a Demokrata Liberális Párthoz (PDL) amelynek éléről az államfői tisztségbe került.

Az is nagy sajtóvisszhangot kapott a napokban Romániában, hogy Basescu nyíltan közölte: a jelenlegi pártelnök, Vasile Blaga helyett Elena Udrea volt turisztikai minisztert látná szívesebben az ellenzékbe szorult jobbközép párt élén. A PDL márciusban tartja tisztújító kongresszusát, miután a decemberi választáson a parlamenti mandátumok kevesebb mint 14 százalékát szerezte meg.

Az Evenimentul Zilei vezércikkírója szerint Basescu nemcsak volt pártja erővonalait rendezte át bejelentésével, hanem a kormánypártoknak is hadat üzent. A szerző szerint nincs miért várnia Basescunak 2014-ig a visszatéréssel. Lehet, hogy az államfő valójában egy újabb felfüggesztést szándékozik előidézni - vélekedik az Evenimentul Zilei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: