2015-02-09 10:52:57• hírek • MTI

Basescu nem vezető, hanem partner akar lenni

Traian Basescu volt államfő nem vezetője, hanem partnere akar lenni a védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártnak (PMP) - jelentette ki az elnöki hivatalból decemberben távozott politikus a PMP második kongresszusán vasárnap.

A PMP új elnököt választ, miután Elena Udrea, az eddigi pártelnök az ellene felhozott korrupciógyanú miatt lemondott a párt éléről. Basescu tavaly nyíltan támogatta Elena Udreat, aki a PMP államfő-jelöltjeként indult az elnökválasztáson. A volt államfő először lépett nyilvánosság, amióta védence ellen eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Basescu kifejezte reményét, hogy Udreának sikerül bebizonyítania, hogy "becsületes ember".

Úgy vélte, a PMP-nek a jogállam megerősítését kell zászlajára tűznie. Azt fejtegette, hogy ő elnökként megteremtette a jogállamiság intézményeit, de nem rendelte alá azokat saját akaratának.

Basescu szerint a PMP büszke lehet rá, hogy megalakulása évében mind az európai parlamenti, mind az elnökválasztáson "átlépte a küszöböt", vagyis az ötszázalékos parlamenti küszöbnél valamivel jobb eredményt ért el. Úgy vélte, hogy a PMP képviseli a jobboldal megújulásának reményét a román politikában, amelyet nem lehet múltbeli kompromisszumokkal vádolni.
A PMP elnöki tisztségére Eugen Tomac parlamenti képviselő az egyedüli jelölt, aki az alapítás idején a tavaly júniusban tartott első kongresszusig ideiglenes ügyvivőként vezette a pártot. A 33 éves, történészi végzettségű politikus Besszarábia ukrajnai részén, a Duna-delta közelében született és a külhoni románoknak biztosított állami ösztöndíjjal került a bukaresti tudományegyetemre.

Basescu 2013 márciusában - egy teátrális videóüzenetben a szó szoros értelmében „búcsút intett" a Demokrata Liberális Pártnak (PDL), amelynek éléről államfővé választották, amiért az ellenzékbe szorult alakulat nem az általa támogatott Elena Udreára bízta a párt újjászervezését, hanem az addigi pártelnöknek, Vasile Blagának szavazott ismét bizalmat.

A PMP-nek több függetlenként politizáló törvényhozója van, akik 2012-ben még a PDL színeiben szereztek mandátumot, saját frakciót azonban nem tudtak alkotni. A PMP a kormányon lévő szociáldemokratákkal, és a Klaus Iohannis államfőt támogató jobbközép ellenzéki tömörüléssel szemben is jobboldali alternatívaként próbálja feltüntetni magát, megerősödéséhez azonban a politikai elemzők nem sok reményt fűznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: