2012-12-08 12:48:56• hírek • MTI

Basescu nem veheti semmibe a választások győztesét

Egy demokráciában elfogadhatatlan, hogy az államfő semmibe vegye a választások győztesét - jelentette ki Hannes Swoboda, az Európai Parlament romániai látogatáson tartózkodó szocialista frakcióvezetője a Gandul.info portálnak adott pénteki interjújában arra a lehetőségre utalva, hogy Traian Basescu államfő nem a vasárnapi választások biztos győztesének tartott Victor Ponta szociáldemokrata pártelnököt bízza meg kormányalakítással.

"Az elnök nem király. Még az alkotmányos monarchiákban is tiszteletben kell tartaniuk a királyoknak és császároknak a parlament döntését" - kommentálta Swoboda a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kormányfőjelöltjének esetleges elutasítását.

A bukaresti sajtó azt feltételezi, hogy Basescu egy USL-közeli politikust, de nem Victor Pontát, az USL miniszterelnök-jelöltjét akarja megbízni kormányalakítással. Basescu és Ponta között rendkívül éles ellentétek feszülnek és a nyilvánosság előtt is durván sértegették egymást.

A román alkotmány szerint az államfő jelöl miniszterelnököt, miután konzultált a parlamenti mandátumok több mint felét birtokló párttal, vagy - ha egyik pártnak sincs abszolút többsége - a parlamenti pártokkal. Mivel az USL jogilag nem párt, hanem pártszövetség, Basescu jelezte, hogy az alkotmány szövegéhez tartva magát külön-külön akar kormányalakítási tárgyalásokat folytatni az USL-t alkotó szociáldemokrata és liberális párttal. A román alkotmány semmilyen megkötést nem ír elő az elnök számára a miniszterelnök-jelölt személyét illetően, és ezt kihasználva Basescunak korábban is sikerült már szétszakítania kialakult parlamenti többségeket, hogy saját egykori pártja köré szervezzen támogatást.
Hannes Swoboda pénteken átvette Romániában a craiovai tudományegyetem díszdoktori címét. Az ünnepségen Victor Ponta miniszterelnök és Valeriu Zgonea szociáldemokrata házelnök is részt vett.

A Gandulnak adott interjúban Swoboda rámutatott, arra is ki akarja használni romániai látogatását, hogy a választási kampányban támogatásáról biztosítsa Victor Ponta kormányfőt, mert véleménye szerint igazságtalan támadások érik mind otthon, mind pedig külföldön. "Teljesen elfogadhatatlan az, hogy az államfő felfüggesztését külföldön egyesek államcsínynek minősítették" - vélekedett az EP szocialista frakcióvezetője.

A vasárnapi választások előtt Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke is támogató nyilatkozatban kívánt választási sikert a jobbközép ARD romániai pártszövetségnek és az EPP-hez tartozó RMDSZ-nek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: