2013-06-14 11:05:53• hírek • MTI

Az RMDSZ kétkamarás parlamentet akar

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatja Traian Basescu államfő népszavazási kezdeményezését az egykamarás parlamentre való áttérésről. Az erdélyi magyarság érdekei a párt szerint jobban érvényesíthetők a jelenlegi kétkamarás rendszerben - közölte csütörtökön az MTI-vel Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Az államfő kedden bejelentette, hogy újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre áttérésről és a törvényhozás létszámának csökkentéséről, ha az alkotmánymódosítás során a parlament nem érvényesíti az új alaptörvényben a 2009-es érvényes népszavazáson kinyilvánított népakaratot.
"A magyar közösségnek nem előnyös egy egykamarás parlament. Az utóbbi 23 év bebizonyította: fontos, hogy részt vegyünk a döntéshozásban és voltak olyan kérdések, amelyeket, az egyik ház szavazata után még sikerült jobbítani a második házban" - magyarázta az RMDSZ politikai alelnöke.

Hozzátette: az RMDSZ egyetért a parlament karcsúsításával, és korábban elutasított javaslata - a 300 főből plusz kisebbségekből álló képviselőházról és a száz fős, a regionális képviseletet biztosító szenátusról - a jelek szerint most bekerül a módosított alkotmányba. A magyar szövetség feleslegesnek tartja az újabb népszavazást egy olyan kérdésről, amelyről volt már referendum.

"Egyértelmű az államelnöknek a szándéka, megint politikailag akarja kihasználni ezt úgy, ahogy 2009-ben is, hiszen nem véletlen, hogy összekapcsolta a 2009-es elnökválasztással" - vélekedett az RMDSZ politikusa.
Borbély László szerint a régiók kérdése jobban érdekli az állampolgárokat, és ha már népszavazásban gondolkodik az államfő, ebben a témában kellene kikérnie a véleményüket.

Az RMDSZ több ízben kifejtette azon álláspontját, miszerint semmi sem kötelezi Romániát, hogy közigazgatási régiókat hozzon létre. A szövetség szerint a mostani hét túlméretezett fejlesztési régió helyett kellene 14-16 kisebb, a kulturális és történelmi hagyományokat tiszteletben tartó fejlesztési régiót megalakítani Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: