2010-11-02 13:13:22• hírek • MTI

Basescu: minden lefújva!

Nem hirdeti ki Traian Basescu román államfő az alapélelmiszerek csökkentett áfájáról és a romániai nyugdíjak többségének adómentessé tételéről szóló törvényeket - ezt maga az elnök jelentette ki, aki először nyilatkozott érdemben erről a kérdésről.

Az államfő legutóbb azt mondta, hogy csak akkor nyilatkozhat a két törvénymódosításról, ha a két jogszabály megérkezik az elnöki hivatalhoz. A román közszolgálati televízióban Basescu elmondta, hogy szombaton megkapta a két jogszabályt, amelyek közül az egyik az alapélelmiszerek esetében bevezeti az 5 százalékos csökkentett áfát a jelenlegi 24 százalék helyett, a másik pedig adómentessé teszi a 2 ezer lejnél kisebb nyugdíjakat, vagyis a romániai öregségi járandóságok zömét.

A román parlament egyhangúlag fogadta el októberben a két jogszabályt, amelyeket a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció is megszavazott. A kormánypártok azt állították, hogy "tévedésből" voksoltak igennel.

A parlament döntése kellemetlenül érintette a román kormányt, akárcsak az államfőt, hiszen éppen azokban a napokban tárgyaltak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségével a tavaly Romániának nyújtott, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás felülvizsgálata alkalmából.

Az IMF-küldöttség - amelynek tagjai voltak az Európai Bizottság és a Világbank szakemberei is - hétfőn zárta bukaresti látogatását. A megbeszélések végén közölték, hogy megállapodásra jutottak a román kormánnyal, de csak akkor kapja meg Románia január közepén az eredetileg december közepére tervezett hitelrészletet, ha több feltételt is teljesít.
Az államfő a televíziós interjúban leszögezte, hogy a parlamentnek felelősen kell cselekednie, és el kell fogadnia év végéig a 2011-es állami költségvetést, a nyugdíjtörvényt, valamint a közalkalmazotti bérek egységesítéséről szóló jogszabályt abban a formában, amelyben megállapodtak az IMF-el, ellenkező esetben Románia gyakorlatilag egyoldalúan felbontja a hitelszerződést.

Basescu szerint a legnagyobb kormánypárt, a PD-L részéről érkezett adócsökkentési javaslatokat nemcsak az IMF, hanem ő maga sem támogatta. A PD-L egyebek között azt akarta, hogy csökkenjenek a bérjárulékok terhei, és vezessék be a 12 százalékos személyi jövedelemadót a jelenlegi 16 százalék helyett.


Mosolyogva jelentette be: nem lesz könnyebb a lakosságnak
Mosolyogva jelentette be: nem lesz könnyebb a lakosságnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: