2008-01-16 11:59:26• hírek • Szatmar.ro

A BNR mindent bevet az inflációs cél eléréséhez

eugen_dijmarescuA Román Nemzeti Bank kész akár a kamatlábakat is megemelni az inflációs cél szinten tartásához.

A Román Nemzeti Bank készen áll bármilyen eszköz bevetésére, beleértve a kamatlábak növelésének lehetőségét is, ahhoz, hogy a monetáris politika megerősödjön, illetve az inflációs célt elérjék. - jelentette be kedden, Bécsben, a Nemzeti Bank alkormányzója, Eugen Dijmărescu. 

A szakember bemutatta, hogy a Román Nemzeti Bank tartja magát a kitűzött célokhoz, és egy kedvező mezőgazdasági év bekövetkeztével nagyon valószínű, hogy az infláció visszatér a megszabott mozgási sávba.

Arra a kérdésre, hogy a kamatlábak emelése nem fogja-e csökkenteni a gazdasági növekedést, az alkormányzó azt felelte, hogy a Nemzeti Bank elsőszámú célkitűzése az árak stabilizálása. Továbbá hozzátette, hogy 2008-ban is elkerülhetetlen lesz a fizetések emelkedése, tekintettel arra, hogy választások lesznek ebben az évben, amelyek nyomást fognak gyakorolni a munkaerő keresletre.

A 2007-es év végére az infláció elérte a 6. 57%-ot, ez 1, 5 ponttal több, mint a tervezett célérték, a fogyasztási cikkek árai pedig 0, 64%-os emelkedésen mentek át az év utolsó hónapjában, amint az kiderül a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból.

A Nemzeti Bank a 2007-es évre 4%-ban határozta meg az infláció tervezett szintjét, az idei évre pedig 3, 8% a kitűzött cél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: