2014-02-12 14:19:37• hírek • MTI

Basescu: maradjon független a Nemzeti Bank!

Traian Basescu államfő felszólította a román nemzeti bankot (BNR), őrizze meg függetlenségét a bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben, s ne támogasson olyan programokat, amelyek szerinte a választók megvesztegetését célozzák.

Kedd esti televíziós nyilatkozatában a jobboldali elnök inflációgerjesztő, csak a bankok érdekeit szolgáló lépésnek nevezte a kormány azon tervét, hogy adókedvezménnyel bátorítsák az átlagbérnél kisebb jövedelmű hiteleseket: kérjék a bankoktól törlesztőrészleteik megfelezését és hitelük futamidejének két évvel való meghosszabbítását.

Szerinte egy ilyen intézkedés a kedvezményezettek számára is csapdát jelent, és az adófizetőket is bünteti. Basescu azt állította: a program kidolgozásában a BNR is részt vett.

Az államfő felszólította a jegybankot: vonja ki magát a "korrupt kormány" befolyása alól. Azt is kijelentette: nem hajlandó jóváhagyni olyan megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amelyben Románia akár erre a törlesztés-halasztó intézkedésre, akár az üzemanyag jövedéki adójának literenként 7 eurócenttel való emelésére kötelezettséget vállal.

Basescu novemberben, az IMF-hez intézendő szándéklevél aláírásának megtagadásával elérte, hogy a kormány januárról áprilisra halasztotta az üzemanyagra pótlólagosan kivetett jövedéki adó bevezetését. Most elismerte, nincsenek eszközei az intézkedés megakadályozására, mert a kormány akkor is megemelheti az üzemanyag adóját, ha erre nem vállal kötelezettséget az IMF előtt.

Az államfő erre az esetre kilátásba helyezte: utcai demonstrációkra fogja bíztatni a románokat. Szerinte a reálgazdaságot "megnyomorító" adóemelésre nem a költségvetésnek van szüksége, hanem a kormánypártoknak, amelyek ezáltal próbálnak plusz pénzt szerezni az európai parlamenti, illetve államelnök-választási kampányra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: