2014-03-24 21:53:33• hírek • MTI

Basescu lánya is kilépett a PDL-ből

Kilépett a román ellenzéki Demokrata Liberális Pártból (PDL) az európai parlamenti képviselő Elena Basescu, Traian Basescu román államfő lánya, aki az édesapja által védnökölt, parlamenten kívüli új jobbközép párthoz csatlakozott.

Az elmúlt hetekben a PDL-ből több vezető politikus is átlépett a PMP-be.

Elena Basescu a 2009-es EP-választáson függetlenként szerzett mandátumot, majd belépett a PDL-be.

A román államelnök egy évvel ezelőtt intett búcsút egykori pártjának, a PDL-nek, és azóta védnökségével új politikai erő jött létre, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) névvel, amelynek a felmérések szerint máris 9 százalékos a támogatottsága.

Elena Basescu hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy belép a PMP-be, de nem kíván indulni a május 25-i romániai EP-választáson. Közölte, Romániában akar törvényhozói mandátumot nyerni a 2016-ban esedékes romániai parlamenti választáson. A PMP második, várhatóan befutó helyet biztosított volna listáján Elena Basescunak, de a politikus ezt nem fogadta el.

Az elmúlt hetekben a PDL-ből több vezető politikus is átlépett a PMP-be, így például Elena Udrea, aki tavaly alulmaradt Vasile Blagaval szemben a PDL elnöki tisztségéért vívott küzdelemben. Traian Basescu akkor Udreát támogatta, és közvetlenül az általa elszenvedett vereség után szakította meg kapcsolatát a PDL-lel.

Emil Boc volt román miniszterelnök és a PDL egykori elnöke - aki jelenleg Kolozsvár polgármestere - a PMP háttérintézményének számító, azonos nevű alapítványhoz csatlakozott. Lépését azzal indokolta, reméli, hogy így hozzájárulhat a jelenleg széttöredezett román jobbközép újraegyesítéséhez. Boc azért lépett be a PMP alapítványába és nem magába a pártba, mert a román választási törvény szerint elveszítené a PDL színeiben megnyert polgármesteri mandátumát.

A felmérések szerint a PDL támogatottsága a legutóbbi időkig 14-17 százalékos volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: