2014-02-17 17:24:16• hírek • MTI

Basescu: kudarc a parlament alkotmánymódosítási kísérlete

Kudarcnak minősítette Traian Basescu államfő hétfőn a bukaresti parlament alkotmánymódosítási tervezetét, miután az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította, illetve újrafogalmazásra javasolta a parlamenti bizottság számos módosító javaslatát.

Basescu szerint megengedhetetlen, hogy a 128 módosító javaslat közül 85-öt újra kell fogalmaznia a módosítást végző parlamenti bizottságnak. Hozzátette: a taláros testület szerint a tervezet 26 pontja sérti az alkotmány 152. cikkelyét, amely az alaptörvény módosításának korlátait szabályozza. Basescu szerint ez azt bizonyítja, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) hozzá nem értő emberekkel dolgozta ki az alaptörvény módosítását célzó törvénytervezetet.

"Huszonkilenc javaslat nem felel meg az alkotmányjogi szaknyelvezetnek, így akár a piacon, tudatmódosító szerekkel kereskedő árusok is kidolgozhatták volna ezt a tervezetet"  - mondta Basescu.

Hangsúlyozta: az alkotmánybíróság álláspontját nem lehet figyelmen kívül hagyni. Úgy vélte, az USL megpróbálja majd enyhíteni ezt kudarcot, de a fő célkitűzésüket így sem érik el, vagyis azt, hogy az államfőnek korlátozzák a miniszterelnök-jelölési hatáskörét - magyarázta az államelnök. Az alkotmánymódosító tervezet szerint az államfőnek a szerepe a miniszterelnök kijelölésében jelképes jelentőségűre csökkenne, de az alkotmánybíróság ezt a javaslatot is alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította.

Crin Antonescu, az USL egyik erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL)elnöke, aki az alkotmánymódosító parlamenti bizottság elnöke is, hétfőn úgy vélte: az alkotmánybíróság nem állapította meg, hogy a tervezet a jogállamiság vagy a demokrácia értékeit sértené, és hozzátette, hogy a taláros testület a kétkamarás parlamenti rendszer fenntartását sem kifogásolta, amit a kormányzó USL javasolt Basescuval ellentétben, aki egy 2009-es népszavazásra hivatkozva, az egykamarás parlament bevezetését sürgeti. Szerinte a taláros testülettel egyeztetve lehet javítani a tervezeten.

Antonescu bírálta szociáldemokrata koalíciós partnerüket amiért szerinte túl hamar állást foglaltak, és kijelentették, hogy figyelembe veszik az alkotmánybíróság valamennyi észrevételét. Antonescu szerint a szociáldemokratáknak ezek után azt kell eldönteniük, hogy akarnak-e még alkotmányt módosítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: