2013-02-04 10:44:54• hírek • MTI

Basescu korrektnek tartja az EB jelentését

Romániának komolyan kell vennie az Európai Bizottság (EB) igazságügyi országjelentését, mert az korrekt és megalapozott - jelentette ki Traian Basescu államfő vasárnap.

Brüsszel a szerdán közzétett jelentésében megállapította, hogy Romániában sérül a jogállamiság, és az országnak bőven van tennivalója az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolása, a korrupció elleni küzdelem és a médiaszabályozás területén.
A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői vitatták a jelentés megalapozottságát és az ellenőrzés beszüntetését sürgették.

Basescu szerint nem az igazságszolgáltatás, hanem az azt befolyásolni próbáló politikusok vizsgáztak rosszul, éppen ezért nem vitatkozniuk kéne a jelentéssel, hanem eleget kellene tenniük a dokumentumban megfogalmazott ajánlásoknak.
Az államfő kifejtette: tavaly februárban már megkezdték a tárgyalásokat Brüsszellel az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus beszüntetéséről, de miután nyáron az alkotmánybíróság, az ombudsman és az államfő elleni támadásokkal "a politikusok romba döntötték" a jogállamiságot, nincs már esély arra, hogy 2013 vége előtt Brüsszel lezárja a román igazságügyi reform ellenőrzését.

Basescu szerint a mostani jelentés a júliusihoz képest előrelépés, a tavaly februárihoz képest viszont visszaesés. Elismerte, ez hátrányosan befolyásolhatja az ország befogadását a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amely várhatóan márciusban kerül ismét napirendre az uniós igazságügy-miniszterek értekezletén.

Az elnök szerint a román kormánypártoknak - méltatlankodás helyett - sürgős szándéknyilatkozatban kellene biztosítaniuk Brüsszelt arról, hogy az ajánlásoknak eleget tesznek. Basescu szerint jó jelzés lenne, ha eltávolítanák a kormányból azokat a politikusokat, akiknek a feddhetetlenségével kapcsolatban kételyek merültek fel, és a parlament nem akadályozná többé a korrupcióval vádolt honatyák felelősségre vonását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: