2014-03-05 14:47:20• hírek • MTI

Basescu kinevezte az új belügyminisztert

Traian Basescu államfő kinevezte szerdán Gabriel Opreát, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) párt elnökét a bukaresti belügyminisztérium élére.

Oprea kinevezése azért volt sürgős, mert Romániában legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án letelik a 45 nap Radu Stroe korábbi belügyminiszter lemondása óta.

A parlament által kedden megszavazott új kormány többi tagjának kinevezésével az államfő meg akarja várni az alkotmánybíróság döntését.

A jobbközép ellenzék alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány új összetételéről hozott parlamenti határozat ellen, azt kifogásolva, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök nem kért parlamenti megerősítést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bevonásával alakult új kormánya programjára is.

Basescu közölte: nem nevezi ki addig az új minisztereket, amíg az alkotmánybíróság nem dönt az ügyben.

Az államfő maga is alkotmányellenesnek nevezte, hogy Ponta a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot akarja folytatni az új koalícióval. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Az államfő egy vasárnapi televíziós interjúban túlzónak nevezte az RMDSZ igényeit, ezek között a kórházi anyanyelvhasználatról azt mondta: "nehogy az RMDSZ ilyesmit merészeljen kérni, (...) mert minden román állampolgárnak, etnikumától függetlenül ismernie kell a nemzeti nyelvet".

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán bejelentette, hogy az új kormánykoalíció megvárja az alkotmányossági óvás elbírálását. Rámutatott: a most tisztségben lévő kormány nem vállalhat felelősséget - Basescu elvárásának megfelelően - a beiktatásra váró kabinet programjáért.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a bukaresti parlament két házának együttes ülése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: